Bijdrage Fraterhuis

Bij de raadsvergadering van 15 januari is gesproken over de nieuwbouw van het Filmtheater Fraterhuis. Ons raadslid Mark heeft hierbij aangegeven dat het voor ons als D66 belangrijk is dat de functie die het Fraterhuis heeft behouden blijft voor Zwolle. We steunen de ambitie voor een uitgebreider Fraterhuis, maar door de aankomende afweging in de cultuurportefeuille blijven er onzekerheden waar wij ons zorgen over maken.

Hieronder leest u zijn bijdrage.

Dubbel gevoel

Voorzitter, vanavond staat mijn fractie hier met een dubbel gevoel. We snappen de logica achter het besluit om niet verder te gaan met de ontwikkelingen voor nieuwbouw van het Fraterhuis op de Hudson locatie. Tegelijk staat hiermee een uitspraak uit het coalitieakkoord onder druk, mogelijk met het risico tot afstel. Dus hoewel we ons kunnen vinden in zowel het voortzetten van aankoop van het voormalige Hudson pand én de zoektocht naar een alternatieve locatie voor het Fraterhuis, voelt met name dat laatste als een traject zonder eind. Er wordt al erg lang gezocht naar mogelijkheden voor het Fraterhuis dat het haast als een plicht voelt om het dit keer wel goed voor elkaar te krijgen.

Voormalig Hudson’s Bay pand

Voor wat betreft de aankoop van het voormalige Hudson pand zijn we benieuwd naar onderliggende financiën. Voor nu vinden we het voldoende om te begrijpen dat met het wegvallen van de complexiteit die een geluid producerend filmhuis in combinatie met wonen en werken brengt, een sluitende businesscase wellicht dichterbij komt. De nota rept van een voorstel naar het college in het eerste kwartaal van 2024, daar zien wij ook met belangstelling naar uit, zodat we straks goed kunnen spreken over wat op deze locatie wel wenselijk én haalbaar is.

Behouden van het Fraterhuis

Dan over naar het Fraterhuis voorzitter, voor ons is het belangrijk dat de functie die het Fraterhuis heeft behouden blijft voor Zwolle. Daarmee bedoelen we een filmhuis van voldoende omvang om langdurig levensvatbaar te zijn mét de kwaliteit en diversiteit in aanbod die hoort bij een ‘volwaardig’ filmhuis (daarbij gaat het qua voorzieningen al gauw over 4 of meer zalen). En ja, we snappen dat de culturele functie en de reuring die het Fraterhuis brengt erg gewenst is in het Broerenkwartier, maar door alleen naar dit gebied te kijken zijn de mogelijkheden ook beperkt. Dus vroegen we ons af of er niet ook naar alternatieve locaties wordt gekeken. Het blijkt dat dit pas gaat gebeuren wanneer er echt geen locatie in het Broerenkwartier wordt gevonden. Brengt dat niet het risico op afstel met zich mee?

Alternatieve locatie

Want langdurig uitstel (of afstel) zal waarschijnlijk het einde betekenen van het Fraterhuis. Navraag leert gelukkig  dat er doorlopend gewerkt wordt aan het zo snel mogelijk vinden van een goede locatie; de gemeente zet zich dus blijvend in om het Fraterhuis te huisvesten. Des te mooier dat er mogelijk zelfs een alternatief is gevonden in het voormalige Xenos / Kruidvat gebouw. Voordeel daar is dat het Fraterhuis daar zelfstandig de functie kan uitoefenen, eventueel in samenwerking met partners zodat het eerder gewenste multimedialab ook nog tot de opties behoort. Wij horen graag van de wethouder wat de stand van zaken is met betrekking tot deze locatie, zoals wat er al te zeggen valt over de haalbaarheid en het tijdspad en hoe het Fraterhuis hier zelf bij betrokken wordt.

Onzekerheid

Als laatste voorzitter, we kunnen ons dus vinden in de voorgestelde besluiten, maar maken ons ook zorgen om het voorbestaan van het Fraterhuis. Er is namelijk één concrete onzekerheid die nog resteert, dat is hoe de benodigde financiën voor welke locatie het ook wordt, zich gaan verhouden tot de brede financiële afweging die op de cultuurportefeuille gemaakt gaat worden de komende maanden. Hoe groot het dilemma om het Fraterhuis af te moeten wegen tegen andere functies echt gaat worden, weten we nog niet. Dat maakt dat de waarde van het debat dat we nu voeren ook nog niet vaststaat.