Maaike van der Gaag

Beeld: Job Boersma

Maatschappelijke betrokken kun je op veel manieren zijn. Iedereen die zich inzet voor de samenleving en daarbij de wereld om hem heen of iets verder weg een stukje beter of mooier wilt maken is actief bezig om vanuit betrokkenheid zijn bijdrage te leveren. En dat is wat ik ook wil doen. Niet alleen leven voor mijzelf als individu, maar ook mijn steentje bijdragen aan de maatschappij. Lokale politiek is voor mij een manier om dat te doen en D66 is de partij die bij mij past. Vanuit de waarden van deze partij de Zwolse samenleving nóg fijner, mooier en beter maken, dat is waar ik mij voor in wil zetten.

  • 41 jaar
  • Leidschendam
  • Zwolle
  • Zij/haar

Ik ben 40 jaar en woon al sinds mijn studententijd in Zwolle. Tijdens mijn opleiding tot leraar basisonderwijs aan Hogeschool KPZ heb ik mijn vrouw Sabine leren kennen. Na het afronden van de Pabo heb ik nog Culturele antropologie gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Ik wilde Zwolle echter al niet meer verlaten en heb een aantal jaren heen en weer gereisd. Sinds 2009 wonen wij op ons fijne plekje in Assendorp, inmiddels met onze 2 kinderen: Fiene van 8 jaar en Guus van 3 jaar. Ik werk in het dynamische en veelzijdige mbo op Deltion als adviseur kwaliteitszorg.
 
Sinds 2015 ben ik lid van D66. Stemmen op D66 deed ik (vaak) al sinds ik voor het eerst mocht stemmen. Met ouders die D66 stemmen en een leraar geschiedenis en staatsinrichting op de middelbare school die een D66’er was, ben ik denk ik al vanaf jonge leeftijd D66-minded opgegroeid. Toch heb ik altijd bewust zélf de afweging en keuze willen maken wat en op wie ik wilde stemmen. Maar vaak kwam ik toch weer bij D66 uit. In 2015 besloot ik dat ik mij actiever wilde inzetten in/voor de samenleving en koos voor de politiek als manier om dat te doen.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

De wijk waarin ik woon: Assendorp. Een gezellige oude stadswijk, centraal gelegen in Zwolle. Het station en het stadscentrum zijn dichtbij, net als belangrijke voorzieningen zoals winkels en scholen. Daarnaast heeft Assendorp een diverse bevolking en een fijne sfeer. Vlakbij mijn huis ligt park de Wezenlanden, dat is tevens een lievelingsplek. Assendorp is helaas niet heel groen en heeft relatief weinig speelmogelijkheden voor kinderen. Het park, de kinderboerderij en het parkpaviljoen worden dan ook graag bezocht door mij en mijn gezin. Verder vind ik het centrum van Zwolle prachtig, door alle oude panden met nog kenmerkende gevels. Het centrum biedt veel culturele voorzieningen, een divers winkel- en horeca-aanbod en is gewoon een mooi en gezellig centrum om doorheen te lopen.                                                         

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Zwolle als bruisende studentenstad met goede voorzieningen (wonen, studeren, ontmoeten) voor studenten. Zwolle kan groeien als cultureel rijke stad met divers aanbod van kunst en cultuur én waar voor kunstenaars ook voldoende plek is om te creëren. Ook zie ik kansen voor aantrekkelijk wonen voor iedereen: van student tot bejaarde en met verschillende financiële mogelijkheden.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Voldoende groen en speelmogelijkheden in alle wijken, zodat buiten spelen, bewegen en ontmoeten gestimuleerd wordt
  • Een inclusieve stad, waar iedereen een plek heeft en van waarde is. Ongeacht leeftijd, gender, seksuele oriëntatie, huidskleur, opleidingsniveau of financiële omstandigheden
  • Initiatieven van burgers stimuleren. Geef mensen vrijheid en ruimte. Anderzijds een stevig sociaal vangnet bieden voor hen die dat nodig hebben

Wat betekent D66 voor jou?

De slogan van de laatste verkiezingen ‘We laten iedereen vrij, maar niemand vallen’, waarin tot uitdrukking komt dat D66 staat voor gelijke kansen voor iedereen en hulp voor wie dat nodig heeft: dát is waarom ik lid ben voor D66 en mij in wil zetten voor de samenleving. Verder vind ik het belangrijk dat D66 een partij is die wars is populisme en waar nuance juist vaak te horen is.