D66: Gebruik nieuwe Zoetermeerders niet als zondebok voor het woningtekort

D66 Zoetermeer is teleurgesteld dat de motie ‘Geen voorrang statushouders sociale huur’, van PVV, Zoetermeer Vooruit, Forum voor Democratie, VVD, LHN en Partij Democratie voor Zoetermeer, is aangenomen. Dit gebeurde tijdens het Voorjaarsdebat op 27 juni 2022.
De in de motie genoemde oplossingen van flexwoningen, noodwoningen en tijdelijke woningen zijn niet haalbaar op korte termijn en vanuit de rijksoverheid heeft de gemeente daarnaast een huisvestingsplicht voor deze nieuwe Nederlanders. Nieuwe Zoetermeerders die het recht hebben om permanent in Nederland te blijven.
We zijn benieuwd hoe het college deze motie denkt te kunnen gaan uitvoeren en houden het scherp in de gaten. De indienende partijen denken het probleem van het woningtekort ‘op te lossen’ door groepen tegen elkaar op te zetten; dat is voor D66 niet de juiste weg.
Fractievoorzitter Frank Schoonbeek: “We kennen allemaal de onmenselijke beelden uit Ter Apel, waar vluchtelingen op stoelen of zelfs buiten moeten slapen. Met het aannemen van deze motie blokkeren de partijen die deze motie hebben ondersteund, de doorstroming in de asielketen nog meer en worden onschuldigen als zondebok aangewezen. Daarnaast zijn we als gemeente zowel bestuurlijk als moreel verplicht om de statushouders te huisvesten.”

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.