Hoofdstuk 10: Veilige straten & Veilig leven

1. Voorkomen dat jongeren foute dingen doen:

  • We moeten ervoor zorgen dat jongeren geen foute dingen doen. Dit kunnen we het beste doen door op scholen uit te leggen wat goed is en wat niet. Als jongeren aan cultuur en sport doen, doen ze ook minder snel foute dingen.

2. Het hebben en gebruiken van messen en wapens:

  • Bij D66 Zaanstad willen we een stad zonder wapens die je niet mag hebben. Daarbij maakt het voor ons niet uit hoe oud je bent. We letten wel extra op bij kinderen.

3. Camera’s op straat en het controleren van mensen:

  • Bij D66 Zaanstad vinden we het belangrijk dat regels die tijdelijk zijn, ook tijdelijk blijven. We moeten goed in de gaten houden dat die regels niet tot vervelende dingen leiden. Uiteindelijk willen we weer naar een veilige samenleving waarin je gewoon vrij kan zijn.

4. Toestaan van lichte drugs met regels:

  • Al jaren vinden we bij D66 Zaanstad dat je lichte drugs, ook wel softdrugs, moet kunnen kopen en gebruiken. Er komt eindelijk een derde coffeeshop in Zaanstad. Wat ons betreft komt die in Zaanstad-Noord.

5. Veilig verkeer:

  • Bij D66 Zaanstad willen we een maximale snelheid voor de auto van 30km/uur. Behalve op wegen waar de fiets een eigen weg heeft. Dan hoeft dat niet. Sommige mensen met een brommer of een snorfiets rijden te hard of verkeerd. Wij vinden dat die mensen nog meer gestraft moeten worden.

6. Veilig verkeer bij scholen:

  • Als je je kinderen naar school brengt moet dat veilig kunnen, en bewoners in de buurt moeten er geen last van hebben

7. Samenwerking tussen politie en boa’s

  • De samenwerking tussen de politie en agenten die werken bij de gemeente (boa’s) willen wij verbeteren. Wanneer zij beter met elkaar praten, kunnen ze beter werken. Daarnaast willen we dat agenten in iedere wijk een bureau hebben, bijvoorbeeld bij het wijkteam.