Thijs de Lange

Thijs de Lange - Beeld: Guido van Zanen

Thijs de Lange is een geboren en getogen Zaankanter en sinds juni 2021 fractie-assistent van D66 Zaanstad. In zijn politieke werk staat de mens centraal. Zijn interesse ligt bij het sociaal domein en dan vooral waar het mensen met een handicap betreft. De kennis die hij op dit gebied op landelijk niveau heeft opgedaan, wil hij graag inzetten voor zijn gemeente.

  • 24 jaar
  • Zaandam
  • Zaandijk
  • Hij/hem

In 2019 was ik finalist van Minister van Gehandicaptenzaken, een vacature van KRO-NCRV. Hierna heb ik bij Wij Staan Op!, een landelijke organisatie voor en door jongvolwassenen met een handicap, kennisgemaakt met beleid voor mensen met een handicap. Deze kennis wil ik graag inzetten voor het verbeteren van het leven voor mensen met een handicap op gemeenteniveau.

Mijn andere interesses qua raadswerk gaan uit naar cultuur en mobiliteit. Ik sta sinds mijn negende op het podium en het Zaantheater voelt voor mij als een tweede thuis. Cultuur maakt een essentieel onderdeel uit van het leven en moet voor iedereen toegankelijk zijn. Wat betreft mobiliteit vind ik het belangrijk dat je vanuit alle hoeken van onze gemeente makkelijk de regio door kan reizen.

Ik denk al lang kritisch mee met beleid. Op mijn middelbare school zat ik in de leerlingenraad en ook aan de Universiteit van Amsterdam nam ik plaats in diverse beleids- en adviesgroepen. Aan de UvA heb ik daarnaast Nederlandse taalbeheersing gestudeerd, waardoor ik in staat ben gedegen debatten en argumentatie te voeren. Dit in combinatie met mijn jarenlange theaterervaring maakt dat ik mij uitstekend kan uitdrukken in de raadzaal.

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Naast dat het Zaantheater mijn tweede thuis is al bezoeker en artiest, heeft de Zaanse Schans bij mij een speciale plek. Hier vond ik mijn eerste bijbaan als fietstaxichauffeur. De ruimte, de vrijheid en de vele culturen maken het een heerlijke werkplek.

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Ik vind dat gemeente Zaanstad de ambitie moet hebben de Verkiezing tot Meest Toegankelijke Gemeente van de VNG te winnen. Er is al aandacht voor het onderwerp toegankelijkheid bij de gemeente, maar volgens mij kan de ambitie nog hoger!

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • De woningen die we in Zaanstad bouwen, moeten voor iedereen bewoonbaar zijn. Jongeren in een rolstoel hebben hierbij andere wensen dan ouderen. Door woningen direct voor iedereen toegankelijk te bouwen, vermijden we dure aanpassingen achteraf. Ook kan iedereen dan wonen waar diegene wil.
  • Werk geeft voldoening in het leven en iedereen kan van betekenis zijn. Ik pleit ervoor dat werkgevers hierin samen met de overheid hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Met de juiste begeleiding en aandacht kunnen mensen die nu aan de zijlijn staan gewoon werken. Zo maken we gebruik van ieders talent in Zaanstad.
  • Er moet een samen-naar-school-klas komen. Een inclusieve samenleving begint al bij jonge kinderen. Op een samen-naar-school-klas leren kinderen dat iedereen erbij hoort en talenten heeft. Dit is een school waar zowel leerlingen met als zonder handicap naartoe gaan. Dit leidt tot een generatie voor wie een inclusieve samenleving vanzelfsprekend is.

Wat betekent D66 voor jou?

Ik herken mijzelf in de levenshouding van D66. Ik hou ervan meerder kanten van de zaak met elkaar af te wegen en op een redelijke, pragmatische manier tot besluiten te komen. Bij D66 kan ik mijn interesse in maatschappelijke vraagstukken kwijt. Bij D66 vind ik mijn optimistische instellingen zonder weg te lopen voor problemen of principes.

Wat is je favoriete boek (en waarom?)

Het leven is vurrukkulluk van Remco Campert, een van de weinige boeken die ik meerdere keren gelezen heb. Hij weet in dit boek een perfecte, lichte levenssfeer te creëren en tegelijkertijd ook diepe levensvragen te beantwoorden. De openingszin is de mooiste zin die ik ken, het einde van een prachtige apotheose.

Laatst bezochte culturele evenement? Waarom ga je graag daarheen?

Mijn laatste culturele evenement was de voorstelling Daar moet je heen van Rosa da Silva in het Zaantheater. Een opkomende cabaretière van wie ik het gun dat die volle zalen trekt. Ze wist haar Drentse achtergrond mooi te vervlechten met haar Portugese bloed, en schakelde tussen het spelen van scenes en het becommentariëren daarvan op een metaniveau (“toe nou, Rosa, zing toch een fado”). De droge humor met hier en daar een typetje trekken mij erg aan!