Gezonde en energieneutrale schoolgebouwen

D66 wil gezonde, veilige, energieneutrale brede scholen. Een schoolgebouw moet in dienst staan van kwalitatief goed onderwijs, aansluiten bij de – gewenste – onderwijsvisie en ruimte bieden aan inclusief onderwijs. Ook is het belangrijk dat het binnenklimaat, zoals ventilatiemogelijkheden, op orde is.

Nieuwe school in De Heul had er al moeten staan

D66 zet zich volop in voor nieuwbouw van basisscholen in De Heul en De Noorderwaard. Wat D66 betreft, hadden deze scholen er al (lang) moeten staan.

Vooral De Wegwijzer, De Windroos en De Werkschuit zijn absoluut aan vervanging toe. De staat waarin deze scholen nu verkeren, is te gek voor woorden. Dit willen wij onze Wijkse kinderen niet nog langer aandoen.

Voor D66 is het onverteerbaar dat de nieuwe huisvesting van scholen in Wijk bij Duurstede zo lang op zich laat wachten. D66 is voorstander van gerichte maatregelen om nieuwbouw versneld te realiseren, zoals het inzetten van een taskforce.

D66 wil gezonde, toekomstgerichte, flexibele en multifunctionele basisscholen, liefst volgens het Brede School- of Integraal Kind Centrum (IKC)-concept.

Ook zijn we voorstander van klimaatadaptieve, uitdagende en groene schoolpleinen. Het schoolplein wordt een verlengstuk van het klaslokaal, draagt bij aan een beter klimaat en nodigt uit tot bewegen.

Onderwijshuisvesting is een plicht van de gemeente. D66 wil dan ook dat hiervoor voldoende geld in de gemeentebegroting wordt opgenomen.

Beeld: CBS De Wegwijzer