Startend wetenschappelijk medewerker bij de Mr. Hans van Mierlo Stichting

De Mr. Hans van Mierlo Stichting zoekt een startend wetenschappelijk medewerker (32-38 uur per week).

Over de Mr. Hans van Mierlo Stichting

De Mr. Hans van Mierlo Stichting is het wetenschappelijk bureau van de grootste progressieve politieke partij van Nederland. Wij zorgen ervoor dat het denken binnen D66 altijd doorgaat. Dat doen we door allerlei soorten activiteiten: het publiceren van boeken, essays en adviezen over maatschappelijke vraagstukken, het organiseren van lezingen en symposia en het publiceren van het tijdschrift Idee. We proberen altijd te vernieuwen. Daarom zijn vorig jaar als eerste politiek-wetenschappelijk bureau gestart met een podcast en zoeken we voortdurend naar nieuwe manieren om mensen te bereiken.

Functieomschrijving

De wetenschappelijk medewerker doet (toegepast) onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken met als doel antwoorden te formuleren vanuit het sociaal-liberalisme, het politieke gedachtegoed van D66. De taken zijn divers: je schrijft onderzoeksrapporten en opiniërende artikelen, spreekt met academici over ontwikkelingen in hun vakgebied en met politici over de dilemma’s in hun politieke realiteit. Je draagt bij aan symposia, geeft lezingen over je onderzoek en staat ’s avonds en in het weekend geregeld namens de Van Mierlo Stichting (digitaal) op congressen of andere bijeenkomsten.

Tijdens of naast je studie heb je enige ervaring opgedaan met de wereld van onderzoek, politiek en/of beleidsvorming. Bij ons ga je vooral aan de slag met bestuurlijke vraagstukken, bijvoorbeeld op het gebied van de grote uitdagingen rond onze democratie, de rechtsstaat en de manier waarop de overheid functioneert. Kennis van deze onderwerpen is dus een grote pré.

Onze ideale nieuwe collega

 • Heeft een scherpe pen, Nederlands- en Engelstalig.
 • Is een denker, die ook graag doet. Je bent in staat in korte tijd kennis te nemen van complexe maatschappelijke discussies, denkkaders en thema’s.
 • Presteert goed bij formele en informele bijeenkomsten;
 • Je bent in staat input te verzamelen uit een brede kring van deskundigen en deze vervolgens ook uit te dragen aan een brede kring van belangstellenden;
 • Is proactief en collegiaal;
 • Heeft een sociaal-liberaal kompas en beschikt over politieke sensitiviteit;
 • Heeft de missie van de Van Mierlo Stichting als wetenschappelijk bureau van een politieke partij in beeld en kan haar doelstellingen omzetten in concrete acties en activiteiten. Kan een project met succes starten, begeleiden en afronden;
 • Is bereid flexibele werkuren te hanteren, ook in avonden en weekenden;
 • Weet te enthousiasmeren en het beste te halen uit (werken met) vrijwilligers;
 • Kent de vereniging D66, of leert deze snel kennen.

Aanvullend beschik je in ieder geval over de volgende kenmerken:

 • WO denk-/werkniveau;
 • (Enige) ervaring met publiceren;
 • Goede kennis van en affiniteit met politieke theorie, in het bijzonder het sociaal-liberalisme.

Arbeidsvoorwaarden

 • De functie is 32-38 uur per week (vast te stellen in overleg).
 • Startdatum in overleg. In eerste instantie bieden wij een dienstverband van een jaar, met uitzicht op verlenging.
 • De standplaats is het kantoor van de Van Mierlo Stichting, gevestigd in hetzelfde pand als het Landelijk Bureau D66 in Den Haag. Vanzelfsprekend werken we nu veel thuis en digitaal.
 • De functie is ingeschaald in schaal 10 van de schalen van de Rijksoverheid (volledige werkweek is 38 uur, exacte inschaling en periodiek afhankelijk van werkervaring). Er is 8% vakantietoeslag, 8,3% eindejaarsuitkering, reiskostenvergoeding op basis van OV en een pensioenregeling.
 • Je werkt in een karakteristiek pand, waar met betrokken en enthousiaste collega’s hard wordt gewerkt, en waar zeker ook veel wordt gelachen.

Belangstelling?

Voor vragen over de functie kan Coen Brummer van de Van Mierlo Stichting worden benaderd via [email protected]

Praktische vragen over de procedure zijn te stellen door een mail te sturen aan Martijn Bordewijk, HR-adviseur Landelijk Bureau D66, via [email protected]

Solliciteren kan tot en met 23 mei 2021, door een motivatiebrief, CV en een voorbeeld van gepubliceerd werk (géén scriptie, wel bijvoorbeeld: opiniestuk, wetenschappelijk of populair-wetenschappelijk artikel, eigenstandig geschreven rapport, etc.) te sturen naar de Mr. Hans van Mierlo Stichting, gericht aan Coen Brummer (directeur) via [email protected] In de eerste selectieronde is het niveau van je publicatie(s) leidend.

De eerste (zoom)sollicitatiegesprekken vinden plaats op 15 juni; Een eventueel vervolggesprek vindt plaats op 17 of 18 juni.