Sara Panis

Beeld: D66 Wageningen

  • 33 jaar
  • Tilburg
  • Wageningen
  • Zij/haar

Lievelingsplek in je gemeente (en waarom?)

Wijkhuis de Nude omdat hier salsa en kizomba lessen worden gegeven door LaFrique Dance Company. Ik heb hier ontzettend fijne momenten beleefd. Lafrique weet een familie en veilig tweede thuis te creeren, en te verbinden. Jong, oud, studenten, werkenden en gepensioneerden komen hier allemaal samen om te dansen en elkaar te ontmoeten. Dansen is voor mij een mindful moment en een activiteit wat mij veel positieve energie geeft. Salsa en kizomba zijn dansen waarin je een echte connectie maakt met een medemens maar vooral ook met jezelf en je eigen lijf.
 
Mijn wijkje aan de vanenburgstraat waar ons huisje staat met mijn kersverse gezinnetje waar ik ontzettend van kan genieten. Tijdens de lockdowns en de pandemie een veilig en liefdevol thuis. Een dorp in een dorp met bakkerij Stroop, en waar ik een goed contact heb met de buren, iets wat ik belangrijk vind. Waar we voor elkaar klaar staan, weten hoe het met de ander gaat en er voor elkaar kunnen zijn als nodig.                                                             

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

Een mooie kans in Wageningen is om meer ruimte voor en realisatie van alternatieve woonvormen te creeren. Voor meer invloed van inwoners op ontwikkeling van woningen zoals oa Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) en Tiny Houses. 
 
En zelfs breder ligt er een belangrijke kans voor Wageningen om in te zetten op democratische vernieuwing, op meer echte inspraak door de inwoner op besluitvorming bijvoorbeeld middels een burgerberaad. Daarvoor heb je ook meer transparantie nodig dus liggen er kansen om alle raadsoverleggen openbaar te maken inclusief openbare coalitieonderhandelingen.

Wat zijn drie zaken die jij als raadslid wil veranderen?

  • Een transparantere overheid waarin alle raadsoverleggen en relevante data openbaar zijn en waarin ook de coalitieonderhandelingen openbaar zijn.
  • Een raadsakkoord in plaats van een coalitieakkoord, want elke stem telt en is belangrijk. De raad is een vertegenwoordiging van alle inwoners, dus biedt daar ruimte voor.
  • Invloed en echte inspraak van inwoners middels een burgerberaad en ook zou ik graag een alternatieve woonvorm binnen onze gemeente realiseren zoals bijvoorbeeld CPO waarin een groep inwoners zelf invloed heeft op de ontwikkeling van een aantal woningen.                                                    

Wat betekent D66 voor jou?

D66 is voor mijn een partij die altijd op zoek is naar het gesprek en de verbinding. Die kijkt naar mogelijkheden en de ruimte die er wel is om het verschil samen te kunnen maken. Een partij die aan tafel blijft en in gesprek blijft en inzet vanuit de inhoud. We roepen niet zomaar wat. We zijn niet altijd even zichtbaar of sterk in het profileren van onze behaalde resultaten of inzet, maar dat siert wat mij betreft de partij. We doen het niet voor de buhne, maar zetten in op inhoud en het bereiken wat wij belangrijk vinden. Dus duik er maar eens in, dan zie je wat we gedaan krijgen. Want daar vertrouw ik echt op. Tot slot zie ik D66 als een partij van de praktische en pragmatische oplossingen die alternatieven biedt met een duurzaam en sociaal karakter. Het verbaast me altijd weer hoe goed mijn overtuigingen en karakter passen bij de cultuur van D66. Dus ik ben van plan mij voorlopig in te blijven zetten voor de maatschappij met en vanuit deze partij. 

Wat is je favoriete boek?

De al te grote fantasie van Olivia Joules van Helen Fielding. Een heerlijke guilty pleasure, een roman met actie, humor en romantiek. Ik heb deze meerdere malen gelezen, juist omdat al het andere wat ik lees in het dagelijks leven een stuk droger en zwaarder is, laat ik mij graag vermaken in dit genre ter ontspanning. Olivia gaat de wereld over, volgt haar gevoel en intuitie, bestrijdt terrorisme en is inventief en avontuurlijk. Ze ontsnapt aan onmogelijke situaties dankzij praktische oplossingen. Een grappig detail, ze houdt van hotels en beoordeeld die ahv het wel of niet in een puntje gevouden wcpapier. Dus als ik op pad ben, wordt ik extra vrolijk als ik zo een gevouwen puntje in het wcpapier aantref.

Wat is je laatst bezochte culturele event? Waarom ga je daar graag heen?

Concert at Sea. Ik ga al jaren, maar helaas wegens Covid zijn mijn kaartjes van 2020 nog altijd niet gebruikt. Gelukkig zijn deze voor de 2022 editie alsnog geldig. Blof en Zeeland zijn voor mij nostalgie. Dit festival voelt als thuiskomen. Op verre reizen luisterde (en nog steeds luister) ik altijd naar Blof. Ik ben voor een deel opgegroeid in Zeeland. We hadden een zeilboot en zeilden in Zeeland en op de Noordzee. Voor mij erg mooie herinneringen. Bij het eindconcert van Blof word ik altijd een beetje emotioneel, de combinatie van de ondergaande zon, de zee, de zilte lucht en muziek zorgen voor een opleving van die herinneringen en dat gelukzalige gevoel.
                                                          
Wonderfeel, festival voor klassieke muziek. Ik vind het heel fijn om met familie te zijn en iets te ondernemen. Juist dit festival omdat het een mooie combinatie biedt van muziek (jazz, klassiek, andere culturen), kunst en natuurbeleving van het natuurgebied. Het voelt aan als een sprookje. Bonus is dat dit festival erg toegankelijk is voor mijn Oma van 86.