De hoogte van het salaris van de directeur-bestuurder van Woonwijze moet de Raad van Toezicht van de woningbouwstichting vooral uitleggen aan haar huurders en niet alleen aan de plaatselijke politiek. Als huurders begrijpen dat het terecht is dat de directeur-bestuurder van hun woningbouwcorporatie meer moet verdienen dan de minister-president (193.000 euro), kan dat de maatschappelijke onrust wegnemen over de almaar verder stijgende salarissen in de (semi-) publieke sector. Dat stelt D66-fractievoorzitter Fons Potters na een brief van de Raad van Toezicht van Woonwijze.
Uitleg aan de politiek
De Raad van Toezicht van Woonwijze legde onlangs in een brief aan alle fractievoorzitters, de wethouders en de burgemeester uit waarom de directeur-bestuurder van de kleine corporatWoonwijze in 2011 meer verdiende dan de minister-president. Aanleiding was een publicatie van minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, die een lijst bekend maakte waar iedereen in de (semi-) publieke sector op staat die meer verdient dan de Balkenendenorm (193.000 euro). De Raad van Toezicht staat volledig achter het topsalaris en laat weten dat deze beloning binnen de wettelijke kaders mogelijk is. Daarom werd in de brief aan politici die vraagtekens zetten bij de exorbitante hoogte van dat salaris, gevraagd dat in het vervolg niet meer te doen. Sterker nog, de Raad van Toezicht vroeg critici zelfs een ander standpunt in te nemen.
Maatschappelijke onrust
Het is -zacht uitgedrukt- nogal vreemd om zoiets aan volksvertegenwoordigers te vragen, zeker omdat het om een maatschappelijk nauwelijks geaccepteerd jaarsalaris gaat van een directeur van een kleine corporatie met 3.000 huizen. Wettig is altijd nog iets heel anders dan wenselijk. Er is veel maatschappelijke onrust en het maatschappelijke debat is al enige tijd gaande over de steeds maar verder stijgende topsalarissen en bonussen in de (semi-) publieke sector, zelfs in tijden van crisis. Het is maatschappelijk gezien moeilijk uit te leggen dat in Vught een huurder in 2011 gemiddeld 65 euro per jaar betaalde aan het salaris van de directeur, terwijl dat in Den Bosch dit jaar gemiddeld 8 euro is.
Leg het uit aan de huurders
In een reactie gaf D66-fractievoorzitter Fons Potters de Raad van Toezicht van Woonwijze mee dat het veel belangrijker is om een toelichting over het salaris te geven aan de huurders die -in tegenstelling tot de plaatselijke politiek- de salarissen en bonussen in de vorm van huurpenningen betalen. Het streven naar transparantie kan extra kracht bijgezet worden door juist huurders uit te leggen dat de directeur/bestuurder terecht meer verdient dan de minister-president van dit land en dat dat zelfs voor een kleine corporatie verantwoord is. Dat doet meer recht als bijdrage aan de maatschappelijke discussie dan gemeenteraadsleden om een andere zienswijze te vragen.