Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 27 januari 2015

Voorstel D66 unaniem aangenomen: bescherm privacy leerlingen

Het voorstel van D66 Tweede Kamerlid Paul van Meenen om de privacy van leerlingen te beschermen is aangenomen. Bij het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal moet van het begin af aan rekening worden gehouden met het beschermen van privacygevoelige gegevens.

Van Meenen: “Privacy is belangrijk op alle scholen en voor alle leerlingen. In de plaats van dat elke school een aparte en dure ICT-expert in dienst moet nemen, bescherm je de kwetsbare gegevens nu in één keer.” De gehele Tweede Kamer stemde vóór het voorstel van D66.

Veiligheid als basisvoorwaarde

Scholen gebruiken steeds meer digitale leer- en hulpmiddelen waarbij leerlingen hun lessen en oefeningen op de computer doen. Afgelopen november werd duidelijk dat de lesprogramma’s van bijna alle basisscholen via de computer persoonsgegevens van kinderen doorsturen aan de uitgevers van lesmateriaal. Bijvoorbeeld over hoe leerlingen hun toetsen maken en hoe zij zich ontwikkelen. Er zijn maar een paar aanbieders van deze digitale lesprogramma’s. Scholen hebben daarom nauwelijks iets te kiezen. Van Meenen: “De veiligheid van leerlingen is een basisvoorwaarde voor goed onderwijs. Dat betekent ook dat je zorgvuldig omgaat met gevoelige informatie over leerlingen. Wanneer de ontwikkelaars en leveranciers de privacy goed waarborgen, dan kunnen de scholen zich concentreren op het onderwijs.”

Basispoort

In november bleek dat de uitgeverijen van lesmateriaal via ‘Basispoort’ toegang hadden tot gevoelige informatie van leerlingen. De privacy is hierbij slecht geregeld. Het genereren, opslaan, analyseren en koppelen van gegevens zal steeds makkelijker worden, waarmee de privacy van leerlingen steeds meer onder druk komt te staan. Met dit aangenomen voorstel van D66 moet de regering ervoor zorgen dat digitale leermiddelen in het onderwijs volgens de principes van ‘privacy en security by design’ gemaakt worden.

Voor meer informatie

Klik hier voor het aangenomen voorstel

 

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48