Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 2 september 2012

Voorkom criminaliteit, verhoog pakkans!

D66-Kamerlid Magda Berndsen en collega kandidaat-Kamerlid Salima Belhaj betreuren dat de VVD schijnveiligheid verkiest boven het effectief voorkomen van criminaliteit. De aanpak van demissionair minister Opstelten en staatssecretaris Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) blijkt te gericht op harder straffen, terwijl veel criminelen nog  vrij rondlopen. De daadwerkelijke oorzaken van criminaliteit bestrijden zij onvoldoende. Als het aan D66 ligt  verschuift alle aandacht naar de preventie van criminaliteit en het vergroten van de pakkans.

Criminelen lopen vrij rond

Drie op de vier misdrijven wordt niet opgelost. En veel zaken neemt de politie niet eens in behandeling.  Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2011 het ophelderingspercentage van misdrijven slechts 24,2% bedroeg. Volgens de Algemene Rekenkamer is bijna 70% van de 778.000 zaken die bij de politie instroomden, direct ‘op de plank’ beland. “De samenleving wordt niet veiliger door stoere taal, terwijl criminelen vrij rondlopen. We moeten focussen op het voorkomen van criminaliteit en het verhogen van de pakkans. Minimumstraffen en een boerkaverbod dragen helemaal niets bij aan onze veiligheid en zijn alleen bedoeld voor de bühne,” aldus Berndsen.

Preventie en effectiviteit

De sociaal-liberalen presenteren vandaag in Rotterdam hun veiligheidsprogramma, dat preventie, adequaat straffen en resocialisatie combineert. D66 wil de belangrijkste oorzaken van criminaliteit, zoals werkloosheid, gebrek aan opleiding of verslaving aanpakken. We willen onder andere gerichte politie-inzet op hotspots, laagdrempelige verslavingszorg en daklozenopvang, onderwijs betrekken in het veiligheidshuis en buurtbewoners mee laten praten over prioriteiten binnen de politie-inzet. Belhaj, nu fractievoorzitter van D66 Rotterdam, staat aan de basis van een initiatief dat bewoners laat meepraten over veiligheid in hun buurt. “Alleen bewoners zelf zijn in staat een wijk naar een hoger plan te tillen. Zij weten het beste welke problemen zich in hun wijk voordoen. De inzet van politie kan veel effectiever wanneer zij samenwerken met buurtbewoners,” stelt Belhaj.

Notitie

D66-Notitie-Veiligheid-Progressieve-en-duurzame-veiligheid