Raadsvragen over begeleiding van statushouders naar werk

Op dinsdag 5 februari 2019 zijn de Koning en minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op bezoek geweest bij de gemeente Haarlem en Baconspecialist Zandbergen. De aanleiding van dit bezoek is een zeer succesvol traject van gemeente Haarlem en Bloemendaal om statushouders aan het werk te krijgen. Sander Smeets heeft namens D66Velsen vragen gesteld of de gemeente Velsen voornemens is om zich aan te sluiten bij dit traject.

Werkloosheid onder statushouders is namelijk een groot probleem in Nederland, uit cijfers bleek in 2018 bijvoorbeeld dat van de groep die in 2014 een vergunning kreeg, nog 90% werkloos is. Toch is dit niet vrijwillig, want veel statushouders willen graag aan de slag en iets doen. Het traject van de gemeente Haarlem en Bloemendaal bestaat eruit dat zij 3 maanden lang €500 subsidie geven voor elke statushouder die in dienst wordt genomen. Indien nodig, kan deze subsidie met 3 maanden verlengd worden. Voorwaarde is dat statushouders een bijstandsuitkering ontvangen, minimaal 32 uur per week kunnen werken en bedrijven de intentie hebben om de statushouders een contract aan te bieden na de uitzendperiode. Bij het bedrijf Zandbergen is goed te zien hoe succesvol dit project is, bij navraag zijn dit hun cijfers:

“Er waren 54 starters, daarvan zijn 9 afgevallen, 25 hebben een contract bij Zandbergen, 18 contracten lopen via een uitzendbureau welke nog overgenomen kunnen worden (die zitten nog binnen de eerste 6 maanden) en 1 contract is na 1 jaar niet verlengd. Er zijn 2 medewerkers doorgegroeid naar een belangrijke administratieve functie op kantoor (Hbo-niveau) en 4 medewerkers zijn doorgegroeid naar Lijnoperator (geeft leiding over een inpaklijn inclusief 3-5 medewerkers). Momenteel is er een medewerker gestart met de opleiding elektrotechniek en gaat er per april intern een klas starten met een entree-opleiding.”

Zandbergen heeft ook aangegeven open te staan om hun cijfers en methode verder toe te lichten aan de gemeente Velsen. Een van de redenen van het succes van dit traject is dat bedrijven in deze periode moeite hebben om personeel te vinden. Ook in Velsen hebben wij bedrijven die moeilijk aan mensen kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan de vissector of laag technische beroepen. D66Velsen heeft daarom raadsvragen gesteld of de gemeente voornemens is om zich ook aan te sluiten bij dit succesvolle traject.