Gemeente stopt met gebruik chemische bestrijdingsmiddelen na vragen D66Velsen

Nadat D66Velsen vragen heeft gesteld over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen tegen de Japanse Duizendknoop, is de gemeente gestopt met het gebruik. De gemeente geeft hierbij aan eerst een inventarisatie te willen maken waar de plant voorkomt en wil kijken naar alternatieve middelen.

Hoewel D66Velsen blij is dat er nu wordt gestopt met de chemische bestrijdingsmiddelen, blijven wij erg verbaasd. In 2013 heeft de gemeenteraad namelijk de motie van D66Velsen aangenomen om te stoppen met chemische bestrijdingsmiddelen en zonder enig overleg met inwoners en de gemeenteraad wilde de gemeente nu ineens weer hiermee beginnen. Onder veel inwoners ontstond hierover veel verontwaardiging, aangezien niet werd aangegeven of mensen met (huis)dieren zich zorgen moesten maken over deze middelen. Ook werd in 2017 na raadsvragen van D66Velsen nog aangegeven dat de locaties waar de Japanse Duizendknoop voorkomt, zijn geïnventariseerd. Tot onze verbazing wordt nu aangegeven dat er eerst nog een inventarisatie gemaakt moet worden. Dinsdag 17 juli jl. is er overigens wel door de aannemer gif gespoten, maar die heeft dat de rest van de week niet vervolgd.

D66Velsen is erg benieuwd naar de uitleg van het college, aangezien zij een motie negeren, de inwoners en raad niet betrekken en uiteindelijk stoppen op gronden die tegenstrijdig zijn met eerdere beantwoording. Het belangrijkste is echter dat wij de Japanse Duizendknoop op een goede en effectieve manier aanpakken, zonder overbodige schade aan milieu, natuur en dier. D66Velsen vraagt hier al sinds 2011 aandacht voor en wij zullen ons hiervoor blijven inzetten.

Bekijk hier de raadsvragen die Els Zorgdrager deze week heeft ingediend.