Geen verklaringen van afwijzing seksuele diversiteit op Velsense scholen

In de Tweede Kamer kwam half november aan de orde dat er in Nederland scholen zijn die ouders van kinderen vragen om te verklaren dat zij homoseksualiteit afwijzen. Zo’n verklaring is bovendien voorwaardelijk voor hun inschrijving. Onderwijsminister Slob (ChristenUnie) verdedigde deze handelswijze van de (reformatorische) scholen.

D66Velsen is van mening dat de vrijheid van onderwijs niet betekent dat je de vrijheid hebt om te discrimineren. Ieder kind verdient een veilige school, waar je vrij bent om 100% jezelf te zijn. Je bent alleen veilig op school, als je ook mag zijn wie je bent. Omdat dit uitgangspunt zo belangrijk is heeft D66Velsen zelf een steekproef gehouden onder Velsense scholen voor het basis- en voortgezet onderwijs.

Uitkomst van deze steekproef onder schoolleiders leverde het inzicht op dat hoogstwaarschijnlijk geen van de Velsense scholen voor het basis-en voortgezet onderwijs de verklaring hanteert. De reacties van schoolleiders  op de verklaring van afwijzing van homoseksualiteit zijn kritisch dan wel afkeurend van aard. De schoolleiders geven daarbij aan dat gezien de huidige vormen van onderwijs en aandacht voor acceptatie en tolerantie van LHBTI-leerlingen op Velsense scholen ze niet verwachten dat de verklaringen afwijzing homoseksualiteit  binnen het Velsense onderwijs van toepassing zijn.

D66Velsen is verheugd met deze constatering. Ieder kind verdient immers een veilige schoolomgeving.