D66Velsen stelt raadsvragen over mogelijk langere sluiting sluisroute

Naar aanleiding van berichtgeving in de IJmuider Courant van 30 januari, waarin de Fietsersbond Velsen haar zorgen uitspreekt over een mogelijk langere sluiting van de sluisroute, heeft D66Velsen raadsvragen gesteld aan het college. 

De sluisroute is een belangrijke verbinding over het Noordzeekanaal, maar is vanwege de werkzaamheden aan de nieuwe zeesluis sinds april 2018 gesloten. Voor aanvang van de werkzaamheden was de verwachting van Rijkswaterstaat nog dat de route helemaal niet dicht zou hoeven, maar uit veiligheidsoverwegingen kon dat uiteindelijk niet worden waargemaakt. In april van dit jaar, 2019, zou de route weer geopend moeten worden, maar vooralsnog is het angstvallig stil. Naarmate het langer stil blijft, lijkt het steeds waarschijnlijker te worden dat openstelling van de route uitgesteld gaat worden. D66Velsen is daar niet gelukkig mee.

Het college geeft in een reactie aan de krant aan er nog altijd vanuit te gaan dat de route in april weer open gaat, maar zegt tegelijkertijd dat er een verandering van de planning wordt verwacht. Dat lijkt op het eerste oog tegenstrijdig. D66Velsen zou graag zien dat als de route in april niet heropend wordt, er aanvullende compensaties aan Rijkswaterstaat en de provincie gevraagd worden. De tweede spitspont zou in dat geval minimaal behouden moeten worden. Daarom hebben we de volgende raadsvragen gesteld:

Download hier de ingediende raadsvragen