Aflevering 68: De lange arm van de lobby

Op deze pagina vind je de laatste aflevering van onze Podcast Appèl. Hier luister je alle afleveringen van Podcast Appèl.

Podcast Appèl

Aflevering 68: De lange arm van de lobby

In politiek Den Haag weten vele professionele lobbyisten, oud-politici en belangenbehartigers hun weg te vinden naar ambtenaren en Kamerleden om zo beleid te beïnvloeden. De lobby in 2018 om de dividendbelasting af te schaffen is misschien wel het meest treffende voorbeeld. Onder druk van onder andere Unilever volhardde Mark Rutte lange tijd in deze maatregel, ondanks grote tegenstand in de oppositie en samenleving. Hoe ver reikt de invloed en macht van gevestigde organisaties en professionele lobbyisten? En wat betekenen deze vaak onzichtbare machten voor het functioneren van de democratie?

Hierover praten we in deze aflevering van Appèl met Caelesta Braun, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. In haar oratie afgelopen jaar benadrukte zij onder meer hoe belangrijk het is dat publieke belangen in de samenleving meer invloed krijgen op besluitvorming. Zij wijst op de verantwoordelijkheid van bestuurders om actief verschillende belangen te horen en te wegen.
 
Te gast:
Caelesta Braun, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden

Presentatie: Daniël Schut

Beluister deze aflevering via Spotify
Beluister deze aflevering via Transistor.fm

Wil je meer afleveringen van onze podcast Appèl luisteren? Klik dan hier.

Beeld: Puck van den Berg