Joost Röselaers neemt afscheid als hoofdredacteur Idee

Joost Röselaers neemt per 1 september afscheid als hoofdredacteur van idee, het tijdschrift van de Mr. Hans van Mierlo Stichting. Joost wil zich volledig richten op het predikantschap. Mede ter gelegenheid van zijn afscheid verschijnt vandaag in NRC van zijn hand een pleidooi om het gesprek over waarden centraal te stellen in het politiek debat.

03.07.2021

Beeld: Joost Roselaers

In het artikel beschrijft Röselaers hoe het besef van het transcendente is verdwenen uit Nederland. Daarom zouden politici – ook in de formatie – met elkaar moeten spreken over wat zij echt willen bereiken.

Röselaers: “Ga van mens tot mens het gesprek aan over wat volgens jou Nederland tot Nederland maakt en welke waarden daar onlosmakelijk aan zijn verbonden. En sta daar vervolgens voor, ook al maak je een vrije val in de opiniepeilingen en verlies je honderden volgers. Deze houding zal het welzijn van de politici ten goede komen. En de kathedraal die onze samenleving vormt zal er alleen maar mooier van worden.”

Röselaers trad op 1 september 2018 aan als hoofdredacteur van idee, naast zijn werk als Remonstrants predikant. In de afgelopen drie jaar groeide idee uit tot het platform voor debat over het sociaal-liberalisme binnen en buiten D66. Röselaers wist artikelen en interviews te plaatsen met spraakmakende denkers en schrijvers, waaronder Abdelkader Benali, Yanis Varoufakis en Désanne van Brederode. Daarbij won het blad aan lezers en invloed binnen de partij.

Ook Mark van Ostaijen, voorzitter van de redactieraad van idee, neemt per 1 september afscheid. Van Ostaijen was betrokken bij idee sinds 2014. De raad geeft richting, houdt toezicht en doet dienst als klankbord voor de hoofdredacteur. Ook zijn leden van de redactieraad ambassadeurs voor idee binnen en buiten D66. Van Ostaijen: “Met veel genoegen kijk ik namens de raad terug op een productieve en constructieve periode waarin we achter de schermen extra structuur, ondersteuning en inhoud hebben kunnen geven aan idee. En ik ben trots op wat we samen met Joost Röselaers en de redactie ook voor de schermen hebben weten te bereiken.”

Afke Groen volgt Röselaers op. Binnenkort volgt meer informatie over haar benoeming en die van de nieuwe voorzitter van de redactieraad.

Tijdschrift idee heeft tot doel het sociaal-liberale gedachtegoed te verdiepen en te verbreden door middel van artikelen, scherpe columns en interviews met inspirerende denkers. Zo biedt het tijdschrift achtergronden en reflectie. Idee verschijnt viermaal per jaar; ieder nummer heeft een eigen thema. Abonnementen zijn €21,- per jaar (digitaal) en €36,- per jaar (print en digitaal). Kijk voor meer informatie op