Winnaar Junior Heuvelrugschrijfwedstrijd bekend

In december van het vorige jaar is de Junior Heuvelrug schrijfwedstrijd aangekondigd, georganiseerd door het bestuur van de afdeling Utrechtse Heuvelrug van D66. Deze wedstrijd is bedoeld voor alle leerlingen in de bovenbouw van basisscholen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Het stimuleert schrijven én lezen door kinderen.

BOMEN

In de kerstvakantie konden de deelnemers een verhaal schrijven met het thema van dit jaar ‘BOMEN’. Dit heeft geresulteerd in 24 inzendingen van leerlingen tussen de 9 en 12 jaar waar de jury behoorlijk van onder de indruk was. Zonder uitzondering waren het verhalen waar duidelijk hard aan gewerkt is. Uiteraard heeft de jury, bestaande uit Malou van der Starre, freelance journalist voor onder andere het Jeugdjournaal, Aart Schotte, Liobe Kamminga, eigenaar van boekhandel Boek en Koek in Maarn en voorzitter Ody Neisingh, co-auteur van het boek ‘Mama is minister-president’, een winnaar gekozen.

Winnaar

De 10-jarige June van groep 8 van basisschool De Merseberch schreef met ‘De bijzondere pit’ (klik om te lezen!) het winnende verhaal.
June werd door juryvoorzitter Ody Neisingh op haar school verrast met de oorkonde en een juryrapport. Hierin stond onder andere te lezen dat zij de Junior Heuvelschrijver 2022 is omdat haar verhaal niet alleen origineel en grappig is, maar ook leerzaam en met een goede uitwerking van het thema. De ietwat beduusde winnares was blij met haar prijs en uiteraard trots op de publicatie van verhaal ‘De bijzondere pit’ in de krant van deze week.

June en Ody Neisingh - Beeld: D66 UH

Eervolle vermeldingen

Naast het winnende verhaal heeft de jury ook aan drie verhalen een eervolle vermelding toebedeeld. Dit zijn ‘Snoefert’, geschreven door Victor van groep 7 van CBS Coolsma, ‘Het bomenmysterie’ door Floris van groep 7 van de Dalton Nicolaasschool en ‘De perzikboom’ door Lotte van groep 8 van de Hoeksteen. Over deze drie verhalen oordeelden de juryleden dat ze eruit sprongen in kwaliteit of originaliteit. De kinderen met een eervolle vermelding ontvangen per mail de inhoudelijke reactie van de jury over hun verhaal.
De jury moedigt alle kinderen die hun verhaal hebben ingezonden aan te blijven schrijven, dit voorspelt nog vele mooie en bijzondere verhalen! Het bestuur van de afdeling Utrechtse Heuvelrug van D66 kijkt terug op een mooie editie van de Junior Heuvelrug schrijfwedstrijd. En uiteraard heeft ze het voornemen om dit volgend jaar opnieuw te organiseren.

Helaas is het niet gelukt iedereen persoonlijk te berichten, omdat niet alle ingevulde mailadressen bleken te werken