Waar heeft de D66 Utrechtse Heuvelrug fractie zich voor ingezet in 2023?

Overzicht van de door de D66 fractie gestelde vragen en de ingediende moties en amendementen in 2023.

Doel overzicht

  • De D66 leden en de onze bredere achterban te laten zien waar we ons voor hebben ingezet in 2023;
  • Te laten zien dat we duaal acteren en werken met wisselende meerderheden, de inhoud en onze waarden zijn hierbij leidend;
  • Te reflecteren op onszelf wat betreft effectiviteit van onze initiatieven. Samen met collega partijen hebben we veel bereikt en daar zijn we trots op. Maar we zijn ook kritisch. Onder andere hoe we nog effectiever kunnen zijn en daarmee de werkdruk bij de gemeentelijke organisatie en binnen de gemeenteraad kunnen verminderen.
  • De opvolging van onze moties te monitoren en te zorgen dat het college deze ter handen neemt en succesvol uitvoert.

D66 als initiatiefnemer

In het overzicht zijn uitsluitend de voorstellen opgenomen waar D66 initiatiefnemer van is, wat zoveel betekent dat wij de ‘pen’ vast hebben gehouden en het politieke initiatief hebben genomen. Ook in 2023 kwamen er veel onderwerpen langs. De grootste en meest omvangrijke onderwerpen in 2023:

  • De omgevingsvisie Utrechtse Heuvelrug 2040 waar we de lange termijnvisie voor onze gemeente hebben vastgesteld. D66 heeft hier actief in bijgestuurd en onder meer ervoor gezorgd dat: we inzetten op een rookvrije gemeente, extra aandacht voor biodiversiteit, geen extra oprit naar de A12 richting Arnhem, te kiezen voor hoogbouw en sterker inzetten op vitaliteit van onze dorpen.
  • Ontwikkeling stationsgebied Driebergen-Zeist. Samen met de gemeenteraad in Zeist hebben we hier het plan van aanpak voor vastgesteld voor de grootste woningbouw ontwikkeling in onze gemeente. D66 heeft hier het belang van betrekken van lokale coöperaties benoemd.
  • De jaarrekening. De raad heeft ook een controlerende taak. D66 maakt zich al langere tijd zorgen over de continuïteit en herkenbaarheid van de gemeentelijke organisatie, dit mede omdat 25% van personeelskosten gaat naar inhuur. In een aangenomen motie wordt hier nu werk van gemaakt.
  • Dorpsvoorzieningen Maarn Maarsbergen. Dit is langlopend dossier waar nu eindelijk een beslissing is gemaakt voor een voorkeurs scenario. D66 heeft een meerderheid gekregen om haar plannen om extra in te zetten op sociale huurwoningen en ook het gesprek voor optimalisatie sportvoorzieningen door te zetten. Helaas hebben onze voorstellen voor een integraal verkeerscirculatieplan en autoluw te bouwen het niet gehaald.
  • De begroting waar we de investeringsbudgetten en plannen voor 2024 vaststellen. We hebben o.a. gezorgd dat er eenmalig een half miljoen extra beschikbaar komt voor verkeersmaatregelen en fietsveiligheid.

Naast bovenstaande is het is echter geen uitzondering dat een idee voor een motie of amendement ontstaat in de interactie met inwoners en/of maatschappelijke organisaties. Zo hebben we ons succesvol ingezet voor monumenten eigenaren om verduurzaming van hun woning makkelijker te maken, voor de inwoners van Amerongen die last hebben van de motoren, voor inwoners in Driebergen en Maarn om te onderzoeken of we op termijn de hoogspanningskabels onder de grond kunnen krijgen, voor inwoners en ondernemers in Doorn centrum voor doorzetten van de ontwikkeling van de centrum locatie en oplossing voor kruispunt Doorn, voor inwoners  die te maken hebben met armoede om te zorgen dat ze extra worden geholpen.

Klimaat en duurzaamheid

Natuurlijk blijft D66 Utrechtse Heuvelrug zich inzetten voor klimaat en duurzaamheid. Zo hebben we dit jaar de nieuwe klimaat route kaart vastgesteld waar D66 succesvol heeft gepleit om “over te programmeren”, wat betekent dat er meer plannen worden ingezet zodanig dat we ons doel weten te behalen samen met onze ondernemers en inwoners. Ook blijven we ons inzetten voor betaalbaar wonen. Dat doen we voor starters: D66 was de enige partij die in 2023 met een initiatief raadvoorstel is gekomen en deze ging over opkoopbescherming woningen zodat inwoners een eerlijke kans krijgen om een woning te bemachtigen. Dat doen we voor senioren. En daarmee ook voor doorstromers. Daarnaast blijft D66 zich actief inzetten voor duurzame mobiliteit. Het stimuleren van de fiets, extra fietspaden, investeren in OV en de Heuvelrug als fiets gemeente!

Waarden

D66 heeft ook aandacht gevraagd voor de belangrijke waarde waar we voor staan en waar we dankbaar voor zijn. Zo hebben we het initiatief genomen voor het invoeren van de Stolpersteine ook wel Struikelstenen genoemd waar we slachtoffers van het nationaal-socialisme rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog herdenken en ook dankbaar zijn voor de vrijheid die we hebben.

Bereikbaar

De D66 Utrechtse Heuvelrug fractie staat midden in de Heuvelrug samenleving en we zijn bereikbaar, ook weer in 2024.  Commissielid Hubert en raadslid Lennart hebben hun vaste politiek inloopspreekuren in respectievelijk de Binder in Leersum en woensdagochtend in het Cultuurhuis in Doorn en ook raadslid Nicole is op de meeste vrijdagen op pad in Driebergen.

Ambitie

Als college deelnemende partij hebben we veel zaken weten te realiseren zonder motie of amendement. Het uitvoeringsprogramma Groen en Duurzaam Doen! 2023-2026 (link) is in 2022 vastgesteld met daarin de 4 prioriteiten: duurzaamheid, mobiliteit, groen en wonen. Het komende jaar gaan we op deze gebieden meer investeren, hetgeen goed aansluit bij de ambities van D66. Ook in 2024 zet onze wethouder Karin Oyevaar, samen met het hele college, zich maximaal in om hier zichtbare resultaten te behalen.