Met elkaar meer mogelijk maken

Voor woningeigenaren met een smalle beurs zijn het zware tijden. Zeker nu het buiten nog even koud blijft. Hoge energierekeningen en stijgende inflatie treffen juist deze groep hard, terwijl de kosten voor isolatie vaak onbetaalbaar zijn.

Handen ineengeslagen

Om hen hierbij te helpen hebben de gemeente Utrechtse Heuvelrug en Provincie de handen ineengeslagen. Een samenwerking waar ik als wethouder Duurzaamheid alleen maar heel blij mee kan zijn, want als er iets veel zin heeft is het wel isoleren. Het verlaagt niet alleen de energierekening, er wordt ook nog eens minder CO2 uitgestoten en de mensen die het hard nodig hebben worden zo structureel geholpen.

Isoleren

De Provincie Utrecht stelde isolatievouchers ter beschikking voor woningeigenaren met een laag inkomen. Met de voucher kunnen deze huiseigenaren gratis hun woning van spouwmuurisolatie of vloerisolatie laten voorzien. We hebben als gemeente aangegeven gebruik te willen maken van deze mogelijkheid en zijn op zoek gegaan naar inwoners die voor de isolatievouchers in aanmerking komen: huiseigenaren die eerder een energietoeslag ontvingen. Zij kregen een brief met daarin de uitnodiging zich voor deze regeling aan te melden. Ook gingen medewerkers van de gemeente langs de huizen en in gesprek om ze persoonlijk te overtuigen van het nut om met deze actie mee te doen. Op dit moment hebben zich 61 huiseigenaren uit de Gemeente Utrechtse Heuvelrug aangemeld om hun huis gratis te laten isoleren. Daadwerkelijk isoleren gebeurt later dit jaar: na de winterrust van de vleermuizen en het broedseizoen van de vogels.

Ga stemmen!

Al met al een mooi voorbeeld van een goede samenwerking tussen Provincie en gemeente. En alle vertrouwen dat die goede samenwerking er ook na deze Statenverkiezingen zal zijn. Maar daarvoor moet er eerst nog wel even gestemd worden. Niet vergeten te stemmen dus komende woensdag (en het liefst vooruit natuurlijk)!

Karin Oyevaar