Theatermonoloog Socrates door Willem Ploum

Beeld: Willem Ploum

In deze theatermonoloog kijkt de meest legendarische filosoof uit de geschiedenis enkele uren voor zijn dood terug op zijn leven en denken. “het enige wat ik weet, is dat ik niets weet”. Te zien in Champ d’Aubert Driebergen op woensdagavond 1 november.

Socrates

In deze theatermonoloog, geschreven door Willem Brandt, kijkt Socrates in een meesterlijke rol van Willem Ploum enkele uren voor zijn dood terug op zijn leven en denken. Socrates, ‘vader van de filosofie’, leermeester van Plato was de luis in de pels van de Atheense bevolking. Hij zette hen aan het denken door op ironische wijze kritische vragen te stellen bij al hun vanzelfsprekendheden. 
Enkele bekende uitspraken van hem zijn: ,,Het beste kenmerk van een echt mens is niet zijn macht, maar zijn gedrag. Liever dood dan leven zonder vrijheid. Goed onderwijs is als een rijk land dat alles kan produceren.”
Socrates zijn kritische houding werd hem niet in dank werd afgenomen: op zijn 70ste werd hij aangeklaagd en veroordeeld tot de doodstraf met de gifbeker. De voorstelling speelt zich af vlak voor de gifbeker. ,,Een leven dat zichzelf niet onderzoekt, is het leven niet waard.“
De manier van denken van Socrates past bij onze manier van denken: ,,Samen word je wijzer door zuiver te luisteren, door te vragen en door te denken.”

Aanmelden verplicht

Deze avond wordt georganiseerd door de afdelingen van D66 in Utrechtse Heuvelrug, Rhenen, Zeist en De Bilt. De zaal van Champ Aubert, Boterbloem 1, Driebergen, is open vanaf 19.30 uur. De voorstelling begint stipt om 20.00 uur.  Omdat er maar plaats is voor 60 personen is aanmelden verplicht. Dat kan voor 28 oktober via e-mail naar [email protected] of een Whatsapp-bericht naar 06 53 93 68 69. Kosten zijn €10,00. Na betaling op NL21 RABO 0350 0409 58 tnv E.M.P. Oosterhagen ontvangt je een bevestiging.    Voor een impressie zie https://www.eenbunderkunst.nl/evenementen/willem-ploum/