D66 Utrecht zoekt een politiek adviseur 

Ben jij gek op de politiek? Volg je het nieuws? En houd je van Utrecht? 
 
Dan zijn wij wellicht op zoek naar jou! De fractie van D66 Utrecht zoekt per direct een fulltime politiek adviseur om ons team te versterken. 

Waar kom je terecht?

Je werkt op het stadhuis in het hart van Utrecht. Onze fractie is met acht zetels vertegenwoordigd in de Utrechtse gemeenteraad. We maken deel uit van de coalitie en leveren twee wethouders in het college. Het fractiebureau, bestaande uit twee fulltime politieke medewerkers en een parttime officemanager, ondersteunt de fractie en coördineert het dagelijkse reilen en zeilen. Samen werken we dagelijks aan een progressief en mooi Utrecht en laten we het sociaal-liberaal geluid horen.

Wat ga je doen?

Het fractiebureau voorziet de D66-raadsleden van inhoudelijk en strategisch advies. Je hebt affiniteit met politiek, bestuurlijke processen en met stedelijke en financiële vraagstukken. Je draagt actief bij aan de standpuntbepaling en politieke positie van D66 in Utrecht. Je adviseert en ondersteunt de raadsfractie op een breed aantal onderwerpen, zoals het ontwikkelen van nieuwe stadswijken, de opvang van vluchtelingen of klimaatadaptatie. In deze functie trek je in het bijzonder veel op met de fractievoorzitter aan wie je adviseert. Met de D66-raadsleden denk je uit hoe zij hun politieke ambities goed kunnen waarmaken: je bereidt bijvoorbeeld commissie- of raadsvergaderingen met hen voor, helpt met het opstellen van vragen, speeches en het schrijven van initiatieven. Ook is er ruimte voor inbreng op dossiers waar je zelf passie voor hebt. Soms komt er ook wat organisatorisch regelwerk en secretariële ondersteuning bij deze functie kijken, maar dat werk ligt grotendeels bij een andere collega.

Je komt terecht in een complexe politieke omgeving waarin je aan lange termijnplannen werkt, maar ook op de actualiteit inspeelt. Je werkt veel samen met je dagelijkse collega’s: de andere politiek adviseur, die tevens persvoorlichter is, en de officemanager. Wekelijks werk je ook samen met fractieleden, met mensen van de griffie en de ambtelijke organisatie van de gemeente, en soms met mensen van D66 landelijk of provinciaal. 

Wie zoeken wij?

Wij zoeken een doener die in staat is om de veelheid aan dossiers, overleggen en activiteiten te bewaken en die duidelijk communiceert binnen en buiten de fractie. Tegelijkertijd zoeken we een denker die haar of zijn analytisch en strategisch vermogen inzet om de grote verbanden te zien en kan anticiperen op politieke ontwikkelingen. We verwachten van de politiek adviseur dat zij/hij een liefde heeft voor de politiek en begrijpt hoe een politieke-bestuurlijke omgeving werkt.
 
Wat breng je mee en wat zijn jouw kwaliteiten?
Van onze toekomstige politiek adviseur vragen wij in ieder geval dat je:

  • Een relevante opleidings- of studieachtergrond hebt en het liefst enige werkervaring hebt; 
  • Beschikt over goede analytische en organisatorische vaardigheden; 
  • Proactief en assertief bent, zelfstandig werkt en verantwoordelijkheid neemt;
  • Je houdt van politiek en hebt affiniteit met Utrecht en D66. 

Daarnaast herken je jezelf zo veel mogelijk in het onderstaande profiel: 

  • Je hebt een scherpe politieke antenne; 
  • Je kunt goed overzicht houden, snel schakelen en hebt strategisch inzicht; 
  • Je bent stressbestendig en flexibel in je werktijden (de werkzaamheden zijn gedeeltelijk in de avonduren); 
  • Je kunt snel relaties opbouwen en onderhouden; 
  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden en een vlotte pen. 

Wij bieden je een uitdagende functie in een inspirerende, dynamische omgeving. Het salaris is marktconform. De functie betreft een fulltime dienstverband met een looptijd van een jaar met zicht op verlenging. De startdatum is in overleg, we hopen dat je snel kunt beginnen.

Solliciteer dan uiterlijk 14 november 2022 door een CV + korte motivatiebrief te sturen naar [email protected]. De eerste gespreksronde vindt plaats in de week van 21 november. Wil je eerst wat meer informatie? Neem dan contact op met vicefractievoorzitter Venita Dada-Anthonij: [email protected] (vanwege het herfstreces bereikbaar vanaf 31 oktober). 

Heb jij feedback over deze vacaturetekst en hoe die inclusiever kan? Laat het ons dan weten via [email protected].