Hoe we de ruimte gaan verdelen in 2040

Utrechters, er zijn er nu zo’n 360 duizend van. In 2040 zijn dat er 455 duizend. Dat vraagt een vooruitziende blik. Daarom stemt D66 vandaag voor de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU) 2040. Fractievoorzitter Susanne Schilderman: “Voor de leefomgeving van de toekomstige Utrechter is de RSU zonder twijfel het belangrijkste besluit dat dit jaar is genomen. D66 heeft de groei van de stad steeds gekoppeld aan genoeg woningen, banen en groen.”

Wonen in de A12-zone

In 2040 zijn er 60.000 extra woningen nodig in Utrecht. Schilderman: “Mijn generatie voelt zich in het nauw gedrukt op de woningmarkt. In Utrecht bouwen we al veel woningen, maar het is onvoldoende om de vraag bij te houden.” In haar verkiezingsprogramma gaf D66 al aan kansen te zien in woningbouw in de A12-zone. De A12 loopt zuidelijk onder de stad door en ligt dicht bij de nieuwe wijk Merwedekanaalzone. Op verzoek van D66 gaat het college, samen met het nabijgelegen Nieuwegein, kijken naar de ontwikkeling van de A12-zone.

80.000 m²

De aanwezigheid van broedplaatsen en makers zorgt voor een creatief klimaat in de stad. Dat is ook van positieve invloed op de werkgelegenheid. De noodzaak om creatieve werkplekken te laten meegroeien met de stad, ziet het college ook. Zij stelt dat er in de toekomst behoefte is aan 80.000 m². In de plannen worden echter slechts 6 plekken voor broedplaatsen gepresenteerd. Dat is niet genoeg. D66 heeft dit aangepast, zodat deze vierkante meters echt binnen handbereik komen. Extra plek kan in ieder geval gevonden worden in de Schepenbuurt, zo stelt D66. Daarom moet er in dit gebied afgezien worden van woningbouw.

Lage Weide

Lage Weide is het industriële hart van Utrecht, in het gebied werken 18.000 mensen. Het toekomstige Utrecht vraagt om 70.000 extra arbeidsplaatsen. Lage Weide kan daarin een belangrijke rol spelen, maar dan moet er nog wel veel gebeuren. D66 heeft het college gevraagd te gaan uitzoeken hoe Lage Weide de werklocatie van de toekomst wordt. De partij denkt allereerst aan betere bereikbaarheid per fiets, openbaar vervoer en te water. De lange kades in de havens kunnen ook intensiever gebruikt worden voor goederentransport naar de oude binnenstad. Daarnaast zijn er meer voorzieningen gewenst, zoals horeca, toiletten en werkruimtes.

Eerder schreven we hier en hier al over de RSU 2040.

Betere bereikbaarheid in Lage Weide

Beeld: Gemeente Utrecht