Fractieupdate juni

Een nieuw coalitieakkoord, de wissel van het college en Joost treedt toe tot onze raadsfractie. Lees verder voor de fractieupdate!

Coalitieakkoord

Na bijna acht weken onderhandelen werd 1 juni het coalitieakkoord gepresenteerd door GroenLinks, D66, PvdA, Student&Starter en ChristenUnie. Met dit akkoord worden de komende vier jaar enorme investeringen gedaan in de stad. We gaan investeren in gelijke kansen, het aanpakken van de klimaatcrisis en in betaalbaar wonen.

Algemene Beschouwingen

Deze week zijn ook de Algemene Beschouwingen. Daarin kijkt de gemeenteraad vooruit naar aankomend raadsjaar en welke plannen partijen hebben voor de stad. Hierin wordt ook het coalitieakkoord besproken. Tot aan het zomerreces zullen de plannen voor verschillende portefeuilles inhoudelijk behandeld worden in commissies en daarna tijdens het slotdebat.

Nieuw college

Met een nieuw coalitieakkoord treedt ook een nieuw college aan. Namens D66 worden Susanne Schilderman en Eelco Eerenberg geïnstalleerd. Joost Vasters zal de vrijgekomen raadsplek van Susanne innemen.

Eelco zal verantwoordelijk worden voor Onderwijs en Volksgezondheid, waaronder ook de onderwerpen Sekswerk en Drugs. Ook gaat hij de groei van de stad begeleiden vanuit de portefeuille Ruimtelijke Ordening, waaronder het starten met de ontwikkeling van de polder Rijnenburg tot stadswijk.

Susanne wordt verantwoordelijk voor Financiën. Daarbij moet ze zorgen dat de inkomsten en uitgaven structureel in evenwicht zijn. Ze wordt ook verantwoordelijk voor Openbare Ruimte, Economische Zaken en Circulaire Economie.

Jaarstukken

Terwijl de komende weken in het teken staan van de toekomst van onze stad, is raadslid Has ondertussen nog bezig met de behandeling van de Jaarstukken. Tijdens deze raadsvergadering kijken we juist terug naar afgelopen jaar. Hebben we als gemeente bereikt wat we wilden?

Utrecht Canal Pride

Tot slot kijken we met heel veel plezier terug op afgelopen weekend. Na twee jaar kon de Pride weer plaatsvinden in Utrecht. Maar liefst 49 boten voeren voor het eerst onder Hoog Catharijne door, en daarna door de Oudegracht. Bijna alle partijen in de raad, waaronder D66, stonden samen op een boot. Het was een prachtige en indrukwekkende optocht. En we zijn heel blij dat zoveel D66-leden en ook Tweede Kamerlid Lisa van Ginneken meevoeren.

Op 29 juni organiseren dezelfde partijen een bijeenkomst met de GSA’s (Gender Sexuality Alliances) uit Utrecht een bijeenkomst. Raadslid Venita is zal namens D66 aanwezig zijn. De vraag, over hoe de raad kan bijdragen aan een veiliger en fijner schoolklimaat voor regenbogers, zal centraal staan.

Vragen?

Mocht je het coalitieakkoord willen lezen, dat kan hier. Heb je een vraag over de plannen, dan kun je altijd onze raadsleden mailen of bellen. Hun mailadres kun je vinden via onze website.