Klaas Verschuure neemt afscheid van Utrechtse politiek

Klaas Verschuure - Beeld: Gemeente Utrecht

D66-wethouder Klaas Verschuure neemt na de komende formatie afscheid van de Utrechtse politiek. Verschuure: “Het wethouderschap is een van de boeiendste, mooiste en leukste functies die ik tot nog toe heb mogen vervullen. Nog steeds geniet ik elke dag van deze prachtige baan. Het is bovendien een enorme eer om te mogen werken voor de stad, waar ik ben opgegroeid, de stad waarvan ik hou”.

Na een politieke loopbaan van maar liefst zestien jaar zal Verschuure de komende collegeperiode niet meer terugkomen als wethouder. Verschuure: “De afgelopen jaren heb ik me met een enorme passie ingezet voor Utrecht. Ik heb inmiddels vijf gemeenteraadsverkiezingen meegemaakt en heb daarin talloze functies bekleed namens D66. Als fractiemedewerker, raadslid, lijsttrekker, fractievoorzitter en wethouder. Maar rond elke verkiezing is er een natuurlijk moment om na te denken over verdere dromen en ambities. En ik voel dat het na zestien jaar tijd is om daar verdere invulling aan te gaan geven. Daarbij is het tijd voor een nieuwe generatie D66‘ers om het over te nemen.”

”D66 en de stad Utrecht hebben mij ontzettend veel kansen geboden. Ik ben trots op wat ik voor beiden heb mogen doen. Ik ben dankbaar voor al het vertrouwen dat ik heb mogen ontvangen en heb de samenwerking met alle inwoners, ondernemers en ambtenaren erg gewaardeerd. Daar wil ik iedereen hartelijk voor bedanken.“

Lange staat van dienst

Verschuure is in 2006 begonnen als fractiemedewerker. De D66-fractie groeide destijds naar drie zetels. Vervolgens werd hij in 2010 raadslid en snel daarna fractievoorzitter van een fractie van negen leden. In 2014 werd hij lijsttrekker bij de succesvolste campagne die D66 Utrecht ooit heeft gekend. De fractie telde na die verkiezingen maar liefst dertien raadsleden. Verschuure voerde ook de lijst aan bij de verkiezingen in 2018. Daar boekte D66 wederom een uitstekend resultaat en werd met tien zetels de op een na grootste partij in de gemeenteraad.

Na de coalitievorming werd hij wethouder. Verschuure: “Het zijn tropenjaren geweest, met de nodige uitdagingen, afgewisseld met hoogtepunten en successen. Met een steeds groeiend en beter georganiseerd D66 hebben we belangrijke zaken voor elkaar gekregen voor Utrecht en ons ingezet voor een leefbare duurzame stad. Samenwerking met de stad en andere partijen was daarin cruciaal”.

Verschuure in zijn beginjaren bij D66 Utrecht Beeld: D66 Utrecht

Utrecht klaar voor de toekomst

Als wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Leidsche Rijn, Economische Zaken, Circulaire Economie, Middelbaar Beroepsonderwijs en wijkwethouder voor de wijk Noordwest, heeft Verschuure ook als bestuurder stappen gezet om de groei van Utrecht in goede banen te leiden. Zo zijn er onder zijn bestuurlijke leiding onder andere 13.000 woningen gerealiseerd, daarmee is Utrecht een bouwkampioen in Nederland. Met de Ruimtelijke Strategie Utrecht (RSU2040) is er bovendien een stevig fundament gelegd voor de verdere ontwikkeling van Utrecht tot een groene, gezonde tienminutenstad. De afgelopen twee jaar waren als gevolg van de coronacrisis zwaar, zeker voor ondernemers in de horeca, evenementen en culturele sector. Met steunmaatregelen heeft Verschuure een bijdrage geleverd om te helpen waar het kon. Ook is Verschuure vanaf het begin betrokken geweest om de start van la Vuelta naar Utrecht te halen. Waarmee Utrecht de eerste stad wordt die alle drie de grote drie wielerrondes heeft mogen ontvangen. In Utrecht staat het MBO mede dankzij een mooie actieagenda stevig op de kaart als broedplaats van talent.

Verschuure: “Mijn inzet is altijd geweest om de groei van Utrecht in goede banen te leiden. Om te zorgen voor beter onderwijs, een economie die werkt voor elke Utrechter en een bruisende en levendige stad. Dé uitdaging voor de komende jaren blijft het op peil houden van de woningbouw. Ik heb als wethouder met de Ruimtelijke Strategie Utrecht daar een stevig fundament neer mogen leggen. Ik ben op veel dingen trots. Vooral op al de Utrechters met wie ik de afgelopen jaren heb mogen werken. Op de resultaten die we voor elkaar hebben gekregen.”

”Ik ben klaar voor een nieuwe uitdaging. Waar ik mijn volgende stap ga zetten weet ik nog niet, er komt ongetwijfeld iets interessants op mijn pad.“

Steunpilaar

Afdelingsvoorzitter Tom Kunzler ”Klaas is al meer dan 16 jaar dé steunpilaar van D66 in Utrecht. Van fractiemedewerker, raadslid, lijsttrekker tot wethouder heeft hij in tal van verschillende rollen de afdeling helpen groeien en professionaliseren. Hij was al actief toen D66 nog maar 1 zetel had in de gemeenteraad en heeft als lijsttrekker D66 mogen leiden naar de verkiezingsoverwinning in 2014 met een recordaantal van dertien zetels. Met zijn onvermoeibare inzet heeft hij Utrecht vooruit geholpen met ons progressieve verhaal voor een sterke en groene lokale economie, het allerbeste onderwijs, een bruisende stad en meer betaalbare woningen. We respecteren Klaas zijn beslissing om niet opnieuw beschikbaar te zijn als wethouder voor onze mooie stad en zijn hem diep erkentelijk voor alles wat hij voor onze afdeling en stad heeft mogen betekenen en kijken uit naar al het moois wat hij nog verder gaat doen voor D66.”