D-Café Democratie

Van idee naar werkelijkheid; de impact van amendementen op het verkiezingsprogramma en het coalitieakkoord.

De politiek die ver afstaat van de burger, met politici in een ivoren toren en weinig gevoel voor wat speelt in de samenleving. Het is een beeld van de politiek dat heerst onder sommige Nederlanders. Het kan soms voelen alsof we in ons eentje weinig invloed hebben op het bestuur van Nederland, maar niks is minder waar. Met een goed idee kan je al heel ver komen.

Op 23 november organiseert de werkgroep Democratie een D-Café over politieke invloed. We laten je zien wat de invloed kan zijn van een amendement. Elk lid van een politieke partij heeft het recht om moties en amendementen in te dienen op het verkiezingsprogramma. Wanneer amendementen worden aangenomen, kunnen ze verrijkende gevolgen hebben: soms eindigen ze zelfs woord voor woord in bestuursakkoorden van gemeente of rijksoverheid. We laten dit zien aan de hand van een aantal Utrechtse voorbeelden. We spreken met de indieners van de amendementen en met onderhandelaar en wethouder Eelco Eerenberg, en proberen zo inzichtelijk te maken wat de invloed kan zijn van een individueel lid op het beleid van de gemeente Utrecht.

Wil jij je politieke energie graag omzetten in actie, maar weet je niet precies hoe? Ben je benieuwd naar hoe een amendement uiteindelijk in een coalitie-akkoord terecht kan komen? Krijg je bovendien graag een kijkje in de keuken van de lokale politiek? Meld je aan via de zwarte knop en kom op 23 november om 20:00 naar Buurthuis In de 3 Krone!

D-Cafés

We zijn weer van start gegaan met een nieuwe serie D-Cafés. Hierin gaan met elkaar het gesprek aan over uiteenlopende onderwerpen die in de stad, de gemeenteraad of de vereniging spelen.

De volgende D-cafés staan gepland op 2 november en 23 november. Je kunt je voor beide of één van beide D-Cafés aanmelden via de aanmeldknop!


We organiseren de D-Cafés samen met werkgroepen en andere vrijwilligers. Als je een idee hebt of interessante experts kent laat het ons weten via [email protected] of stuur een mailtje naar ons bestuurslid Luca via [email protected]!

We zien jullie graag bij de D-Cafés om mee te praten en te borrelen. Tot snel!