Blijf op de hoogte

Kies zelf van welke thema's jij op de hoogte blijft en schrijf je in voor een van onze nieuwsbrieven. Je ontvangt dan altijd de laatste updates op basis van jouw interesses. Wil je ook via Whatsapp op de hoogte blijven? Meld je dan direct aan.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

TTIP

Economische samenwerking met VS

D66 is voor meer economische samenwerking met de VS. De EU en de VS zijn de grootste economieën ter wereld. Samen kunnen we hoge internationale standaarden bepalen, voordat opkomende economieën als China, Rusland en in het Midden-Oosten ons hun standaarden opleggen. Deze opkomende landen hebben veel lagere standaarden als het gaat om onder andere mensenrechten, arbeidsomstandigheden en milieu. Daarnaast kan versterkte handel met de VS Europa en ook Nederland minder economisch afhankelijk maken van onvoorspelbare en ondemocratische landen, ook op het gebied van energie. Nu zijn we grotendeels afhankelijk van de grillen van Poetin, daar moeten we vanaf. Verder levert een handelsverdrag met de grootste, open, democratische economie ter wereld banen en groei op. Zeker voor Nederland, als exportland. 33% van ons inkomen komt uit het buitenland en 2,2 miljoen banen zijn ervan afhankelijk.

Voorwaarden TTIP

Een handelsverdrag kan een goed middel zijn om de economische samenwerking met de VS te versterken. D66 kan alleen instemmen met een verdrag als het voor het MKB makkelijker wordt om de stap over de oceaan te maken. Dan wordt ervoor gezorgd dat de positieve effecten van handel in de huiskamers terechtkomen. Er zijn nu nog te veel onnodige regels en procedures. De Amerikaanse markt moet worden opengebroken voor Europese bedrijven en de markttoegang moet worden bevorderd. Dat geldt voor het MKB, maar ook op bijvoorbeeld het gebied van openbare aanbestedingen, luchtvaart of scheepvaart. Ook willen we dat nieuwe producten zoals elektrische auto’s of andere innovatieve duurzame technologie makkelijker ontwikkeld en verhandeld kunnen worden.

De Nederlandse democratie en rechtsstaat

In het debat over de onderhandelingen uiten veel mensen hun zorgen.  D66 deelt die zorgen. Daarom zullen we niet instemmen als onze hoge Europese waarden verlaagd worden. Hoge criteria op het gebied van consumentenbescherming, milieu en gezondheid staan voor D66 als een paal boven water. Chloorkippen, hormoonvlees en genetisch gemodificeerde organismen mogen niet via een achterdeur op de Europese markt. Handel moet worden gedreven op basis van regels en hoogstaande eisen aan producten. Er mogen geen afspraken worden gemaakt over publieke diensten; water, onderwijs of de gezondheidszorg horen niet thuis in een handelsverdrag. Over ISDS kunnen we kort zijn: aantasting van de Nederlandse democratie of rechtsstaat is onacceptabel. Een handelsverdrag mag de rechtstaat en democratie nooit uithollen. Wel wil D66 de bescherming tegen onrechtvaardige behandeling van Nederlandse bedrijven in het buitenland goed regelen. Daar moeten transparante afspraken over gemaakt worden.

Als het verdrag breed en ambitieus wordt, zoals D66 wil, dan moet het logischerwijs ook worden voorgelegd aan de lidstaten en daarmee de Tweede Kamer.

Laatst gewijzigd op 28 mei 2015

Nu is het moment.

D66 zal altijd blijven strijden voor een vrije en open samenleving. Waarin het niet uitmaakt waar je vandaan komt, van wie je houdt of waar je in gelooft. Wij vechten voor respect voor elkaar. Voor tolerantie. En dat zullen we altijd blijven doen. Dit is het moment, meer dan ooit, om je uit te spreken. Steun het optimisme.

Word nu lid
Rob Jetten

Hi,
Heb je een vraag? Neem dan contact op met mijn collega's via WhatsApp of ga naar onze contactpagina.
Groet, Rob

Whatsapp ons 06 11 91 25 48