Hulp wederopbouw Oekraïne

De Oekraïense president Zelensky sprak op 31 maart het Nederlands parlement toe. Daarbij vroeg hij onder andere om steun bij de wederopbouw van het land. Julian Zieleman stelde vragen over een initiatief dat de gemeente Utrecht hierover is gestart en de mogelijkheden voor Tilburg.

Het Ro3kvit1 initiatief

In de internationale gemeenschap van stedenbouwkundig ontwerpers en onderzoekers is het initiatief Ro3kvit1 ontstaan: een samenwerkingscoalitie van Oekraïense en buitenlandse experts (veelal met ervaring in Oekraïne). Doel van het samenwerkingsverband is om methodologieën voor wederopbouw van verschillende steden en regio’s te ontwikkelen met de inzet van universiteiten, ontwerpbureaus en ondersteunende organisaties waar zij aan verbonden zijn.

Deelname van gemeente Utrecht

De gemeente Utrecht is de eerste Nederlandse gemeente die bijdraagt aan het
samenwerkingsverband.2 De gemeente neemt twee door Ro3kvit voorgedragen gevluchte ambtenaren uit Oekraïne (een stedenbouwkundige en een mobiliteitsdeskundige) per augustus tijdelijk in dienst. De inzet is dat zij vanuit de gemeente Utrecht voor ongeveer de helft van hun tijd met projecten van Ro3kvit aan de slag gaan voor de wederopbouw van Oekraïne en de andere helft van hun tijd met begeleiding vanuit Ro3kvit kunnen bijdragen aan reguliere Utrechtse werkzaamheden.

Kans voor Oekraïners én Nederland

Via bovenstaande aanpak wordt aan gevluchte Oekraïners de mogelijkheid geboden om vanuit een Nederlandse gemeente hun expertise in te zetten voor de voorbereiding van de wederopbouw van hun land en wordt op lokaal niveau invulling gegeven aan de oproep van president Zelensky. Daarnaast is deze aanpak voor een Nederlandse gemeente interessant vanuit het oogpunt van internationale netwerk- en kennisontwikkeling. D66 Tilburg juicht het initiatief van de gemeente Utrecht toe en daarom stellen we graag de volgende vragen:

  • Hoe kijkt het college naar het samenwerkingsverband Ro3kvit en het initiatief van degemeente Utrecht?
  • Is het college bereid om, al dan niet samen met andere Brabantse gemeenten, eenzelfde initiatief als in Utrecht op te zetten en ook Oekraïense ambtenaren tijdelijk in dienst te nemen om zo de wederopbouw van Oekraïne te ondersteunen?
  • In Tilburg hebben we de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw (Fontys Academy of Architecture and Urbanism (MAU)) waar de Engelstalige masters Architectuur en Stedenbouw worden aangeboden. Is het college bereid om samen met de Fontys Academie voor Architectuur en Stedenbouw te verkennen of de academie een waardevolle bijdrage zou kunnen leveren aan het samenwerkingsverband Ro3kvit?