Blijf op de hoogte

We houden je graag als eerste op de hoogte van onze inzet voor de toekomst van Nederland. Schrijf je snel in en ontvang onze updates!

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 15 november 2014

Tijd voor nieuw Israël beleid

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma en D66-Europarlementariër Marietje Schaake roepen op tot een nieuwe houding ten opzichte van Israël en de Palestijnse gebieden. Zij doen dit tijdens de D66 Midden Oosten dag in Utrecht.

Sjoerdsma: “Wij zijn heel bezorgd over de voortdurende spanningen in Jeruzalem. Het is cruciaal dat beide partijen stoppen olie op het vuur te gooien. Minister Timmermans’  eerste belofte als minister was een nieuwe Israël koers, maar hij heeft eigenlijk alleen het beleid van zijn voorganger Rosenthal afgezwakt.”

Tweestatenoplossing in gevaar

Het conflict escaleerde deze zomer in Gaza met als gevolg grote aantallen burgerslachtoffers, waaronder veel vrouwen en kinderen. We zagen raketten vanuit Gaza richting Israël. In Gaza zelf werden scholen en ziekenhuizen gebombardeerd of juist als onderkomen door Hamas militanten gebruikt. Ondertussen zette Israël ook de nederzettingenbouw op de Westoever en in Oost-Jeruzalem onverminderd voort. Schaake: “De tweestatenoplossing is in groot gevaar. Dit vraagt om een andere houding van Nederland en Europa ten opzichte van Israël, de Palestijnse gebieden en het conflict.”

Grotere rol voor Europa

D66 riep eerder op om de Europese Unie een grotere rol te laten spelen in het vredesproces tussen de Israëli’s en de Palestijnen. Die motie werd destijds ontraden door Timmermans, maar kreeg toch een meerderheid in de Tweede Kamer, mede dankzij de PvdA. Marietje Schaake wil ook een stevigere aanpak door EU-Hoge Vertegenwoordiger Mogherini. Schaake: “Bij het oplossen van het conflict tussen Israël en de Palestijnen moet de EU een leidende rol spelen. Een oplossing zou een positieve impact hebben in het bredere Midden-Oosten dat zeer explosief is.”

Voorbij het regeerakkoord

Sjoerdsma benadrukt dat het tijd is om de relaties met zowel Israël als Palestina te verbinden aan specifieke voorwaarden. Sjoerdsma: “Business as usual is niet langer een optie. Gaat Minister Koenders de belofte van Timmermans waarmaken? Ziet hij de realiteit onder ogen en durft hij het aan om voorbij het regeerakkoord te gaan om voorwaarden aan onze vriendschap te stellen? De ambitie is uitgesproken, nu moet het kabinet dit ook durven doen, ook in Europees verband.”