Naar een vitaal Texel

Hoe mooi is het dat we steeds ouder worden! Het mooiste zou het zijn wanneer dit ook zo vitaal mogelijk gebeurt. Het is een gegeven dat we steeds ouder worden. Maar vitaler zijn we er niet op geworden. De afgelopen jaren is de hoeveelheid mensen met diabetes, hart- en vaatziekte en andere chronische aandoeningen alleen maar gestegen.

Ik heb vroeger het geluk gehad dat ik op vrij jonge leeftijd ben gaan sporten, en hier ook wel goed in bleek te zijn. Hierdoor heb ik vanaf jongs af aan meegemaakt en geleerd wat de betere keuze is. Maar dit is voor heel veel mensen niet het geval. Het is niet dat ze het niet willen, maar ze kennen geen andere manier.

We kunnen dit omdraaien door op jonge leeftijd in te zetten op het aanleren van de betere keuze. ‘’Geef een man een vis en hij eet voor een dag, leer een man vissen en hij eet voor zijn hele leven.’’ Dat is eigenlijk het zelfde wanneer we kijken naar preventie. We leren juist de mensen hoe ze vitaler kunnen gaan leven. Het grote voordeel hiervan is, dat mensen zich energieker voelen en sneller dingen ondernemen. Daarnaast is het grootste voordeel misschien nog wel dat ze minder snel ziek worden. Dit zal zorgen voor een blijvende goede gedragsverandering. 

Een voorbeeld waar de Gemeente Texel nu al mee bezig is, is het IJslands Model. Dit model is vooral gericht op passend aanbod te creëren voor jongeren, zodat ze niet snel naar verdovende middelen zullen grijpen. Maar hoe mooi zou het zijn als we dit breder gaan uitzetten! We kunnen samenwerken met de professionals die op dit moment zich al hard inzetten voor de gezondheid op Texel. Denk daarbij aan een integrale aanpak, waarbij de algemene gezondheid van de Texelse inwoner centraal staat, zowel fysiek als mentaal.

Laten we de komende 4 jaar gebruiken om een goede basis te leggen met de inwoners, gemeente en de zorgprofessionals. En samenwerken naar een gezonde toekomst!

Sverre Eschweiler

Media

Dit artikel is ook te vinden op de website van de Texelse Courant:
https://www.texelsecourant.nl/nieuws/politiek/271046/naar-een-vitaal-texel

Sverre Eschweiler - Beeld: Evalien Weterings