Volg jouw D66-thema

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven en ontvang de laatste updates op basis van jouw interesses.

Door je e-mailadres in te vullen en op "aanmelden" te klikken geef je ons toestemming om je e-mailadres op te slaan. Dit gebruiken wij om je regelmatig updates te sturen. Hier kun je meer lezen over hoe we omgaan met jouw persoonsgegevens. Hier kun je alle voorkeuren wijzigen.

Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 30 januari 2018

Streep door ongelijkheid bij Defensie

Ook voor vrouwen geldt de dienstplicht als deze weer actief wordt. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer is voor een wetswijziging die deze ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bij Defensie wegneemt. De wijziging komt er op initiatief van D66 en PvdA.

D66-Tweede Kamerlid Salima Belhaj: “Het is natuurlijk van de gekke dat dit nu pas wordt geregeld. In 1917 kregen vrouwen kiesrecht. Honderd jaar later nemen we eindelijk afscheid van het onderscheid tussen mannen en vrouwen bij Defensie als het gaat om de dienstplicht. En terecht: alsof vrouwen niet in staat zijn bij te dragen aan het beschermen van hun land.”

Dienstplicht voor mannen én vrouwen

De dienstplicht is nu niet actief, maar bestaat nog wel en is voor onbepaalde tijd uitgesteld. Als jongens 17 worden, ontvangen ze een brief thuis van Defensie met de boodschap: je bent ingeschreven voor de dienstplicht en als deze actief wordt, kan je worden opgeroepen. Belhaj: “Meisjes krijgen die brief dus niet. Die ongelijkheid tussen mannen en vrouwen valt niet uit te leggen in de geëmancipeerde samenleving van nu. Daarnaast is het zonde – het is juist belangrijk meisjes die 18 jaar worden bewust te maken van het feit dat ook het leger een carrière optie is.”

Meer vrouwen bij Defensie

Vooral als het gaat om militair personeel zijn vrouwen nog steeds zwaar ondervertegenwoordigd. Nog geen 10% van de militairen is nu vrouw. Belhaj verzoekt het kabinet meer maatregelen te nemen om meer vrouwen bij Defensie te bewerkstelligen. Belhaj: “Deze wijziging van de dienstplicht zet een streep door de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen bij Defensie. Ik hoop dat met deze stap vrouwen zich meer dan ooit welkom en thuis voelen bij Defensie.”