Henry Alblas

Henry Alblas - Beeld: D66

Op dit moment werk ik als Landelijk Monitor Materieel in het Operationeel Control Centrum Rail (Occr) in Utrecht. Binnen D66 ben ik actief als secretaris van de afdeling.

  • 58 jaar
  • Zwolle
  • Steenwijk
  • Hij/hem

Na eerst in Groningen, Tiel en Leerdam te hebben gewoond zijn we als gezin in 1997 neergestreken in Steenwijk. Eigenlijk is de bal rond, want mijn overgrootvader is omstreeks 1890 ook in Steenwijk gaan wonen. Hij werkte als spoorwegarbeider bij de NS in Steenwijk. Vreemd hoe sommige zaken soms lopen.

Tegen mijn dochters zeg ik altijd dat de maatschappij uit iedereen bestaat. Samen moeten wij Nederland leefbaar en draaiend houden. Respecteer iedereen en probeer jezelf ook eens te verplaatsen in een ander. Hierin zie ik veel van terug in D66 waar iedereen welkom is en waarin iedereen de kans krijgt om zichzelf te zijn en zichzelf te ontwikkelen.

Onderwijs, klimaat en transparantie naar de kiezers toe, dat zijn verschillende pijlers die D66 hoog in haar vaandel heeft staan. En het nieuwe leiderschap. Hoe vullen we dit nu in? Dat vergt nogal wat de komende tijd en het brengt veel uitdagingen met zich mee, maar het zijn wel punten waar ik me goed in kan vinden. Dat is een van de redenen waarom ik me graag inzet als secretaris van D66 Steenwijkerland.

Lievelingsplek in Steenwijkerland
(en waarom?)

Vanaf Giethoorn door de polders naar Steenwijk, het mooie uitzicht over de kamp naar de Steenwijker Toren. Machtig mooi !

Welke kansen zie jij voor je gemeente?

De energietransitie kun je ook zien als een kans. Nu is een gemiddeld gezin 8% van het inkomen kwijt aan energie. Wat zou het mooi zijn als dit omlaag kan. Een van de mogelijkheden is om te delen in de opbrengst van duurzame energie die je in de gemeente zelf opwekt.
Het uitrollen van slimme energiesystemen die bijdragen aan de energietransitie. Een voorbeeld zijn elektrische auto’s die in piektijden stroom leveren aan het net en in de daluren de stroom opslaan in de batterij.

Wat zijn drie zaken die volgens jou in Steenwijkerland beter kunnen?

  • Meer gelegenheden voor de jeugd om zich te ontwikkelen, ontmoetingsplekken studie ontwikkelpunten.
  • Transparantie naar de bewoner, door open communicatielijnen en informatiezuilen.
  • Huisvesting een duidelijke tijdslijn en stappenplan. Een kans om een duurzame wijk te ontwikkelen.