Blijf op de hoogte!

Steun ons en help Nederland vooruit

Vrije artsenkeuze

D66 heeft in zowel Tweede als Eerste Kamer voor de betreffende wet gestemd. Wij zijn ervan overtuigd dat de wet de kwaliteit van de zorg versterkt, de stijgende kosten in de zorg terug kan dringen en de keuzevrijheid in de zorg behoudt.

Balans prijs kwaliteit en keuzevrijheid

De wijziging zorgt feitelijk voor meer keuze. Er komt namelijk een extra polis bij.  De  verzekerden kunnen bij het afsluiten zelf afwegen welke polis voor hen de beste balans biedt tussen prijs, kwaliteit en keuzevrijheid. Uiteraard houdt een verzekerde ook bij de nieuwe polissen gewoon het recht op zorg.

Goed voor kwaliteit

Een ander belangrijk aspect van de zorgwet is dat het voor zorgaanbieders, zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen, aantrekkelijker wordt om zich te specialiseren. Dit is goed voor de kwaliteit van de zorg en zorgt voor een daling in de kosten; Eén, goed uitgevoerde operatie zonder complicaties is immers beter voor de patiënt en bovendien goedkoper dan een slecht uitgevoerde operatie die over moet.

Kwaliteit en prijs

Daarnaast worden zorgverzekeraars gestimuleerd om scherper in te kopen op kwaliteit en op prijs. Onzinnige, te dure en kwalitatief slechte zorg hoeven zij niet meer te vergoeden, waardoor de kosten voor de zorgverzekering voor iedereen lager worden.

Eerstelijnszorg

De wijzigingen gelden overigens niet voor eerstelijnszorg, waar bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapie en kraamzorg onder vallen.

Het kabinet zal nu met een nieuw plan komen. D66 wacht dit nieuw plan af.

Laatst gewijzigd op 25 april 2016