Startnotitie Energietransitie: hele Raad doet mee 

Veel werk verzet

Veel werk is er verzet voor de Startnotitie Energietransitie. Allereerst door wethouder Kundic. Ze lanceerde in december een prima plan voor een energieneutraal Soest in 2050. Een plan waarin de gemeente een grote regierol inneemt. Inwoners worden gefaciliteerd waar mogelijk en de Gemeente gaat nog meer zelf het goede voorbeeld geven.

Raad unaniem

De complexiteit van het probleem werd met name duidelijk tijdens de presentatie voor de Raad van het bureau Over Morgen in oktober. Hierin werd ze duidelijk welke route tot welk resultaat in welk jaar gaat leiden. En dat we voor het halen van het streefjaar van 2050 er in Soest nog wel even een tandje bij moeten zetten. In eerste instantie waren niet alle partijen in de Raad het met deze visie eens. Nog sneller naar het einddoel is immers beter. Of niet? In dit geval niet: de consequenties voor draagvlak en financiën zijn te groot. De Notitie is op 21 december uiteindelijk unaniem door de Raad aangenomen: een resultaat waar we trots op zijn

De wethouder

Nermina Kundic: “De Energietransitie is een onderwerp dat een hele belangrijke rol in de politiek én ons eigen leven gaat spelen. Ik ben daarom heel blij dat de Raad in zijn geheel volmondig ‘ja’ tegen de Startnotitie heeft gezegd. Bij zo’n veelomvattende uitdaging is het goed dat er ook een breed draagvlak is. We moeten het immers samen doen!”

Ook voor ons als D66 een mooie opsteker: als een van de voortrekkers van het landelijke Klimaatakkoord nemen we nu ook in Soest de leiding. Lees hier de Startnotitie.