Reactie D66 op de sluiting van de Prins Willem-Alexanderschool

Het zal u maar gebeuren. Uw kinderen zijn gelukkig op de school waar ze op zitten en dan besluit de school dat het beter is om de school te sluiten. Leg dat maar uit aan de kinderen en dan, wat te doen. Afspreken met de ouders van de vriendjes en vriendinnetjes om allemaal naar dezelfde nieuwe school te gaan? Zoeken naar een vergelijkbare school? Zoeken naar de dichtstbijzijnde school? Het is niet het einde van de wereld maar wel een heftige gebeurtenis voor een aantal gezinnen in onze gemeente.

Rol politiek

Natuurlijk vragen wij, als D66, af wat wij kunnen doen. De politiek start geen scholen, wij zorgen alleen voor de gebouwen. Wij moeten wel ervoor zorgen dat ieder kind naar school kan gaan. Nog niet zo heel lang geleden hebben wij in de raad gesproken over de huisvesting van de scholen in Soest. Daar hoorden prognoses bij, een kritische blik naar de verschillende locaties en een blik naar de toekomst. Wellicht geeft het wegvallen van een school meer lucht aan andere scholen maar daarmee valt er dus wel een school weg om uit te kunnen kiezen.

En nu?

D66 vindt de keuzevrijheid van ouders belangrijk. De identiteit van de school moet samen gaan met de identiteit van gezinnen. Het is daardoor belangrijk dat er allerlei soorten scholen blijven bestaan. Met het wegvallen van een openbare school, kan het zijn dat er nu te weinig openbare scholen in Soest zijn. Wij wachten nu machteloos af. We juichen, zoals altijd, goede scholen toe en hopen dan ook dat in ieder geval de leerlingen goed onderwijs krijgen. Mogelijk kan het schoolgebouw door andere scholen gebruikt worden, misschien moet er een koning Willem-Alexanderschool de school gaan herstarten, maar dan moet er wel een toekomst in de wijk zijn. We kijken naar de ontwikkelingen en wensen in ieder geval de ouders sterkte.