Els Borst Netwerk: “Meer vrouwen in de politiek”

AMERSFOORT – Het Els Borst Netwerk, een initiatief van D66 om meer vrouwen bij de politiek te betrekken, is donderdagavond 14 maart ook in Amersfoort van start gegaan. Naast landelijke dagen organiseert dit netwerk in verschillende gemeentes bijeenkomsten voor vrouwen die zich bezig houden, of willen houden, met de politiek.

Obstakels

Tijdens de aftrap van het EBN in Amersfoort waren onder andere europarlementariër Samira Rafaela en meerdere gemeenteraadsleden van D66 aanwezig. Zij vertelden openhartig over de obstakels die ze als vrouw in de politiek tegenkomen. Het netwerk is genoemd naar de inmiddels overleden D66-politica Els Borst, en gebaseerd op haar uitspraak: “De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten”.

De opkomst was niet erg hoog, er waren nog geen twintig vrouwen. Even leek het er dan ook op dat de avond niet door zou gaan. Uiteindelijk besloot de organisatie toch door te zetten, omdat ze het thema ‘vrouwen in de politiek’ té belangrijk vonden om de bijeenkomst vanwege een lage opkomst van de agenda te schrappen. Naast de verhalen van de aanwezige politici was er ruimte voor vragen en een plenair gesprek naar aanleiding hiervan. Er werd afgesloten met een borrel, waar men met elkaar verder kon praten.

Amersfoort

Per stad of regio wordt het Els Borst Netwerk gestuurd door een ambassadeur. In Amersfoort is dit voormalig wethouder Bertien Houwing. Zij vindt het belangrijk om vrouwen enthousiast te maken voor en te ondersteunen bij een politieke carrière. Dit is dan ook de focus van de EBN-avonden.  “Het moet een vanzelfsprekendheid worden dat vrouwen bijvoorbeeld minister-president of burgemeester zijn. Het EBN is georganiseerd door D66, maar het is voor iedereen, ook vrouwen met een andere politieke overtuiging. Het gaat erom dat er meer vrouwen in de politiek komen.”