Bouwen: niets doen is geen optie

Op 19 mei 2020 stelde de gemeenteraad van Soest het Masterplan Wonen van D66 wethouder Nermina Kundić vast. Na jaren van onderzoek kan nu begonnen worden met het bouwen van de o zo benodigde woningen in Soest. D66 is trots op het bereikte resultaat, want niets doen is geen optie.

Soest verandert

Soest is een fijne gemeente om in te wonen. Goede voorzieningen, veel groen in en om het dorp. Het liefst zouden we het houden zoals het is. Als we echter niets doen gaat er toch in Soest iets veranderen: de bevolking zal vergrijzen, wat tot gevolg heeft dat we het met minder scholen, minder voorzieningen en aan de vergrijzende inwoners aangepaste winkels moeten doen. Ook als we niets doen aan woningbouw zal Soest veranderen.

Aan het roer

Onderzoek (na onderzoek, na onderzoek) laat zien dat we door een gericht woningbouwprogramma in Soest ruimte kunnen maken voor jongere inwoners, gezinnen met kinderen, en zo kunnen aansturen op een evenwichtige samenstelling van de bevolking. Ook dan verandert er van alles in Soest: er komen meer woningen, en die verdichting van de woningen in het dorp zullen we niet altijd als positief ervaren. Toch is het het waard om te doen: we willen immers een levendig dorp blijven, met goede voorzieningen. Door een gericht woningbouwprogramma zitten we aan het roer van de verandering, in plaats van dat het ons overkomt.

D66 aan het roer

De noodzaak om te bouwen wordt door D66 al lang onderkend. Dit lag al verankerd in ons verkiezingsprogramma, en dit hebben we ook met kracht ingebracht bij de coalitieonderhandelingen aan het begin van deze raadsperiode. Wij zijn er dan ook trots op dat het onze eigen wethouder Nermina Kundić is die nu, met het vastgestelde Masterplan Wonen in de hand, de woningbouw ter hand mag nemen. Zo sturen we samen op een goede toekomst voor Soest!