Cees Koopmans

Cees Koopmans - Beeld: D66 Sint-Michielsgestel

Mijn motivatie

Sinds 1 juli 2021 zit ik namens D66 in de gemeenteraad en voor de komende verkiezing ben ik lijsttrekker. Tot dan was ik voorzitter en een aantal jaren lid van de steunfractie. Ik ben getrouwd en wij hebben twee volwassen kinderen en een kleindochter. Mijn hobby’s zijn tennis, schaken en bridgen. Met schaken ben ik 20 jaar lang speler en teamleider van het eerste tiental geweest dat in de meesterklasse van de KNSB heeft gespeeld. Van de bridgeclub was ik zeven jaar voorzitter. Ik ben dan ook gemotiveerd om samen met mensen om mij heen een sociale en  interactieve rol te vervullen. Ook als ondernemer probeer ik mijn medewerkers naar een hoger platform te tillen en hen kansen en carrière mogelijkheden te bieden. Een goede sfeer helpt daarbij!

Mijn achtergrond

Na een tijdje als uitzendkracht te hebben gewerkt heb ik de militaire dienstplicht vervuld. Vervolgens ben ik aan de Radboud universiteit wiskunde, informatica en bijvak sterrenkunde gaan studeren. Na het afstuderen ben ik begonnen als docent operations research en informatica aan de Agrarische Hogeschool (HAS) te ’s-Hertogenbosch. Een prachtige baan in een hechte gemeenschap. Om het voor studenten mogelijk te maken modellen te bouwen met als doel een optimaal plan uit te rekenen, bv. voor het agrarische bedrijf van hun ouders, ontwikkelde ik een softwarepakket. Dit programma werd al snel verkocht aan universiteiten en hogescholen en dat was de start van een eigen bedrijf. Na enige tijd werd het programma ook voor logistieke projecten in het bedrijfsleven ingezet. Inmiddels heb ik meer tijd beschikbaar en die besteed ik aan het raadslidmaatschap. Een mooie en verantwoordelijke uitdaging.

Waar wil ik mij voor inzetten?

In de gemeenteraad streef ik ernaar om met alle partijen een goede, werkzame band te hebben. Met veel onderwerpen willen mijn collegae in de raad hetzelfde bereiken als D66, maar de keuze hoe je daar komt en wat hierbij belangrijk is, dat maakt het verschil. D66 is sociaal, verbindend en hervormingsgericht en dat kenmerkt mijn aanpak als raadslid. Lokaal worden wij ook geïnspireerd door ervaringen van D66-ers in de omliggende gemeenten. In onze gemeente moet veel gebeuren in de komende vier jaren. Woningen bouwen, de duurzame en groene transitie, fietsveiligheid, participatie bewoners in projecten en het overeind houden van de financiën. Ik heb er zin in!

In de afgelopen twee jaren is het ledental van D66 flink gegroeid en ook het aantal leden die een actieve rol speelt is toegenomen. Als je lid bent van een politieke partij dan zegt dat iets over jouw motivatie om maatschappelijk betrokken te zijn. Als je als raadslid samenwerkt met andere D66-ers dan levert dat breder gedragen meningen en oordelen op. Ik vind dit belangrijk.

Wat betekent D66 voor mij?

D66 is een club van mensen die sociaal bewogen, verbindend en in het midden van de samenleving willen staan, niet typisch links of rechts. Ik ben niet religieus, maar leef met de moraal van vrijheid en gelijkheid en juist die mensen tref ik in overgrote meerderheid aan bij D66.

Wat is mijn lievelingsplek in de gemeente?

Ik woon aan de rand van Sint-Michielsgestel en wandel graag langs de Dommel richting Gemonde en natuurlijk ook door het prachtige Zegenwerp. Het centrum van Berlicum bezoek ik de laatste tijd steeds vaker, het wordt een gezellige plaats. De kans is aanwezig dat ik op doortocht naar Berlicum een consumptie nuttig op het terras van Boer Goossens in Den Dungen.

Wat is je favoriete boek?

Dat heb ik eigenlijk niet. In mijn jeugd las ik alle boeken van Karl May en de boeken van Sjöwall en Wahlöö. Het laatste boek dat ik las was een boek over Elon Musk. Verder lees ik veel materiaal over technische ontwikkelingen die te maken hebben met de energietransitie.

Wat zijn bijzondere gebeurtenissen in mijn leven?

In de eerste plaats het moment dat ik mijn vrouw ontmoette en de geboorte van mijn dochter, zoon en kleindochter. In mijn jeugd was ik jeugdkampioen schaken van Noord Brabant. Het parachute springen in militaire dienst was bijzonder. Met mijn zeilboot ben ik van de Amerika naar Europa gevaren en alle stormen overwonnen.

Laatst bezochte culturele gebeurtenis en film

Dat was een voorstelling van Freek de Jonge. De laatste documentaire over Heddy Honigmann, No Hay Camino.