Onze inbreng tijdens de vergaderingen van februari

Meedoen en meedenken door (jonge) inwoners

De Rekenkamer heeft aanbevelingen gedaan voor hoe inwoners beter kunnen meedenken en meedoen bij de plannen van de gemeente. Het college wil deze aanbevelingen over gaan nemen. Het zijn mooie woorden, maar het komt er nu op aan om het ook écht te gaan doen. Eerder heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin de wethouder werd gevraagd om een beleid op te stellen voor de participatie van jongeren. We hebben onlangs de checkvraag gesteld of dit er dit jaar ook daadwerkelijk gaat komen. De wethouder bevestigde dat dit voor de zomer geregeld zal zijn. We zijn benieuwd of hier dan ook jongeren in betrokken gaan worden. Heb je ideeën voor Schouwen-Duiveland? Dan ben je van harte welkom!

Zonnepanelen ook in binnenstad mogelijk?

De klimaatverandering en de energietransitie die nodig is om deze tegen te gaan, stelt ons voor nieuwe vragen over waar wat wel en niet mag. Mogen op daken van monumentenpanden in de binnenstad van Zierikzee ook zonnepanelen worden gelegd? En hoe dan? En kleine windmolens in het buitengebied? Hoe hoog en van welk type? De zogenoemde ‘welstandsnota’ geeft antwoord op deze vragen. In de commissie bleek dat belangrijke adviesclubs zoals het Erfgoedplatform nog niet waren betrokken in de beantwoording van deze vragen. Het college gaat dit alsnog doen waarna de behandeling van de welstandsnota opnieuw zal plaatsvinden.

Creatief omgaan met leegstaande gebouwen

De gemeenteraad heeft de ‘structuurvisie wonen’ vastgesteld. Deze visie geeft aan waar wel en waar niet gebouwd kan worden om de gewenste nieuwbouw te kunnen realiseren. D66 wil dat ook werk wordt gemaakt van creatieve oplossingen om leegstaande gebouwen om te kunnen zetten naar woonruimte. In het voorstel dat we samen met een groot aantal andere fracties hebben ingediend is dit terug te lezen.
 

Gemengd Wonen in Renesse

In het gebied dat begrensd wordt door de Oude Moolweg, Duinweg en de Scholderlaan in Renesse wordt al sinds jaar en dag gemengd gewoond; er zijn mensen die er een normaal huis hebben en er zijn mensen die er een tweede woning bewonen en deze soms willen verhuren aan andere vakantiegangers. D66 vindt dat het hier prima kan en ziet overigens ook graag dat op vakantieparken tijdelijk kan worden gewoond. Hiermee kunnen bijvoorbeeld mensen die te maken hebben met een relatiebreuk of dringend op zoek zijn naar woonruimte worden geholpen.
In het voorjaar heeft de raad een nieuw bestemmingsplan voor Renesse en dus ook voor dit gebied vastgesteld. Als gevolg van dit besluit kan een aantal eigenaars hun tweede woning niet meer verhuren. Dit is onder andere besloten vanuit het idee dat dit overlast voorkomt. Echter, uit rapportages van de gemeente zelf blijkt dat er nauwelijks sprake is van overlast. Ook is bepaald dat eigenaars die hun woning hebben bewoond deze niet meer mogen verhuren. D66 vindt het krom dat de gemeente van deze eigenaars wel de toeristenbelasting heeft geïnd. Hiermee zijn verwachtingen gewekt dat verhuur wel zou zijn toegestaan. Verder is bij de vaststelling bepaald dat een aantal eigenaars onder een zogenoemde uitsterfbepaling kunnen vallen en hun woning toch nog wél kunnen blijven verhuren.  De wethouder is gevraagd om alsnog na te gaan of niet meer eigenaars onder de zogenoemde uitsterfconstructie zouden kunnen vallen. Dat is nu weliswaar gebeurd maar roept weer nieuwe vragen op. Kortom, er is nog werk aan de winkel om alles op een goed manier te regelen en op te lossen. Vandaar dat de behandeling van het voorstel is uitgesteld. Samen met andere fracties zetten we ons in voor een goede oplossing en zorgvuldige communicatie met betrokkenen.

Aandacht voor natuurbranden in integraal veiligheidsbeleid

Het klimaat verandert en de zomers worden warmer. Bij de bespreking van het veiligheidsbeleid voor onze gemeente hebben we daarom ook gewezen op de risico’s als gevolg van natuurbranden. Dat die niet ondenkbeeldig zijn, blijkt wel uit de grote duinbrand die zich vorig jaar in de Duinen van Goeree-Overflakkee heeft voorgedaan. D66 vindt het belangrijk dat er ook bij de inrichting van wegen (in het integrale veiligheidsbeleid dus) rekening mee wordt gehouden, zodat als er brand uitbreekt, deze snel geblust kan worden. Verder bevat het integraal veiligheidsbeleid maatregelen om de overlast van jeugd tegen te gaan. Wij vinden het jammer dat over jeugd wordt gesproken alsof ze altijd veel overlast veroorzaken. We hebben daarom gevraagd om ook voor de jeugd een veiligheidsbeleid te maken, dat past bij hen.

Motie inzetten stikstofruimte

Samen met de PvdA en GroenLinks hebben we een motie ingediend waarmee het college is opgeroepen om de raad te betrekken bij het bestemmen van vrije stikstofruimte van de gemeente. Dit betekent dat als er weer wat ruimte is om stikstof uit te stoten, dat de gemeenteraad dan mee mag bepalen voor welk doel dat gedaan zal worden, bijvoorbeeld voor het bouwen van woningen. We willen dat vrije stikstofruimte van de gemeente in eerste instantie wordt besteed aan maatschappelijke doelen, zoals woningbouw. De motie is raadsbreed aangenomen!