Onze inbreng tijdens de vergaderingen in mei

Commissies

Starterslening zonder invloed van studieschuld; vragen aan de wethouder

D66 vindt het belangrijk dat jongeren een huis kunnen kopen op Schouwen-Duiveland. Dat is goed voor jong én oud. Daarom hebben we laten weten dat we het plan van het College van B&W om het gebruik van de starterslening te verruimen, ondersteunen. Wel vinden we het belangrijk ook andere maatregelen te nemen om jongeren te helpen. De starterslening kan er namelijk ook voor zorgen dat de prijzen stijgen en dat is niet de bedoeling. D66 heeft gevraagd te onderzoeken of met een garantstelling jongeren met een studieschuld nog extra kunnen worden ondersteund. De Wethouder zegde toe dit te willen doen.
 

Bewaak het budget voor minimaregelingen

D66 is blij dat er voor mensen die in verband met een beperking extra kosten moeten maken, een regeling is. De zogenaamde studietoeslag. De gemeente maakt ruimte vrij voor deze studietoeslag in de begroting. D66 vindt dat goed nieuws, maar niet op de huidige manier. Het college is namelijk van plan om deze kosten te dekken uit budget dat normaal gesproken bedoeld was voor mensen met een smallere beurs. D66 vindt dit geen goede gang van zaken en ziet liever dat budget voor minimaregelingen ook voor mensen met een smalle beurs beschikbaar blijft.

Raad

Betrek jongeren meer!

Het betrekken van jongeren bij beslissingen over Schouwen-Duiveland is voor D66 topprioriteit. Ons eiland heeft namelijk alleen een toekomst als het aantrekkelijk en toegankelijk blijft voor jongeren om er te wonen, werken en ontspannen. De gemeente moet daar een goed plan voor hebben. Gelukkig is er een rapport met aanbevelingen hierover, ‘Jeugdparticipatie in gemeentebestuur’. Op initiatief van D66 wordt dit rapport tijdens de komende commissievergadering van Samenleving & Bestuur besproken, zodat we kunnen denken over concrete acties!



Stookalert!

Onze motie over het stookalert is (unaniem) aangenomen! Door de hogere gasprijzen gaan meer mensen hout stoken en met dit stookalert maken we onze inwoners bewust van de schadelijke gevolgen van het stoken van hout. Wanneer kan het wel en wanneer is het beter om niet te stoken? En wanneer kan opgetreden worden tegen stokers die voor overlast zorgen? Geen verbod dus, maar een vraag aan het college om met duidelijke richtlijnen te komen. Hierdoor blijft houtstoken veilig, verantwoord en leuk voor iedereen.


Steun voor starters

Op Schouwen-Duiveland kun je als starter een starterslening aanvragen. Hierdoor sta je als starter sterker in de krappe woningmarkt. Tijdens de afgelopen raadsvergadering is het voorstel van het college om de mogelijkheden tot het gebruik van de starterslening te verruimen, met steun van D66, aangenomen. Wel vindt D66 dat specifieke aandacht nodig is voor starters met een studieschuld. We hebben de wethouder verzocht uit te zoeken welke mogelijkheden hiervoor bestaan. De wethouder heeft toegezegd hierop terug te komen.

Het voorstel van een aantal partijen om het mogelijk te maken om met een starterslening een woning te kopen met een koopprijs van maximaal €355.000,- (dit is 100% van de zogenoemde Nationale Hypotheek Garantie-grens) is, zonder onze steun, ook aangenomen. Met ons waren VVD en CDA ook tegen. Wij zijn van mening dat het begrip starterswoning op deze manier te veel wordt opgerekt. Bovendien heeft het verruimen van de mogelijkheden ook een prijsopdrijvend effect; kopers krijgen meer geld in hun portemonnee, waardoor het voor verkopers aantrekkelijker wordt om een hogere prijs te vragen. Met andere woorden, wij zijn bang dat dit aangenomen voorstel niet de koper, maar de verkoper helpt.