Weg met de wegwerpeconomie

Ons raadslid Ties reageert op Earth Overshoot Day.

Vorige week, op 12 april, was de Nederlandse ‘Earth Overshoot Day’. Dat was de dag waarop wij de aarde al voor het hele jaar 2023 hebben uitgeput met onze consumptie. We gebruiken veel meer natuurlijke hulpbronnen dan de aarde kan leveren, ongeveer 3 keer te veel!

De oorzaak? We maken producten vaak goedkoop en gooien ze na gebruik weg. Ontzettend jammer. D66 wil dit veranderen door de circulaire economie het uitgangspunt te maken van al ons handelen. Dat klinkt misschien moeilijk, maar we kunnen dat best als we er samen de schouders onder zetten.

De gemeente zet al stappen in de goede richting. Zo is het oude gemeentehuis circulair gesloopt, waarbij 98% van de materialen wordt gerecycled. Maar we zijn er nog lang niet. Als gemeenteraadslid wil ik ervoor zorgen dat de gemeente op veel meer vlakken circulair wordt.

Ook u kunt een verschil maken! Gebruik producten zo lang mogelijk. Laat apparaten die stuk gaan repareren. Kijk eerst op Marktplaats of bij de kringloopwinkel voor u iets nieuws koop. Laat die aanbieding eens liggen als u het product niet echt nodig heeft. Samen zorgen we ervoor dat we zuinig omgaan met grondstoffen, zodat er ook voor de generaties na ons iets overblijft.