Bewegingsarmoede

Ons raadslid Rosanna wil niet afwachten bij het aanpakken van een officiële pandemie.

In 2012 riep de Wereldgezondheidsorganisatie bewegingsarmoede uit als officiële pandemie. U hoort hier relatief weinig over. Best gek, toch?

Wat is het geval: We bewegen met z’n allen steeds minder en steeds meer mensen overlijden aan direct hieraan gerelateerde ziektes (zoals diabetes type 2, overgewicht en hart- en vaatziekten). Vorig jaar kwam er met de Kamerbrief “Nederland vitaal en in beweging” eindelijk een aangekondigde aanpak. Maar, de Nederlandse Sportraad vindt dit ruim onvoldoende. Zij heeft daarom een herhaalde dringende oproep gedaan voor extra investeringen in o.a. voorzieningen en openbare ruimte. Om zo de doelstellingen voor 2030 te halen 75% van de bevolking voldoende te laten bewegen.

Een mooie doelstelling, maar ik houd niet zo van afwachten. Dus wil ik u het volgende meegeven: Vandaag, 21 juni, begint de zomer. Een mooi moment om uzelf (meer) in beweging te zetten. Laat die auto wat vaker staan! Met deze brandstofprijzen een aantrekkelijke optie… Wandel, fiets, zie, geniet en bewonder de natuur, de omliggende dorpen en steden. Beweeg en laat uw gezondheid en welzijn een prioriteit zijn. Zo maakt u niet alleen mooie herinneringen aan de zomer van 2022, maar gaat u met hernieuwde energie een nieuwe periode in.

Zo zie ik dat.