450 jaar Rheden

Onze raadsvolger Stefanie blikt terug op 1 jaar in de fractie en kijkt vooruit naar 450 jaar Rheden. Deze column is eerder verschenen in de Regiobode.

Een nieuw jaar, het jaar waarin de gemeente Rheden 450 jaar bestaat. Ter gelegenheid van dit jubileum is een prachtige scheurkalender gemaakt. Nog steeds te koop en wat mij betreft een aanrader.

Wat is er niet allemaal gebeurd in 450 jaar? Wat is er niet allemaal gebeurd in ons eigen leven, dat zoveel korter is? Het verleden bepaalt het heden, wordt wel gezegd. Ik wil me in dit stukje beperken tot het heden. En een klein beetje de toekomst. Want ik wil een leefbare wereld overdragen aan mijn kinderen en misschien ooit kleinkinderen. Het heeft voor mij meegespeeld bij mijn besluit actief te worden in de lokale politiek. Voor D66: een groene, progressieve, sociaalliberale partij.

Als raad zijn we nu een klein jaar bezig. Vooraf denk je: een kleine, overzichtelijke gemeente. Maar nu weet ik dat een gemeente als Rheden een wereld in het klein is. Er speelt zoveel en overal moet je wat van vinden. We doen ons best. In de wetenschap dat we het niet iedereen naar de zin kunnen maken.

Hoe zou Rheden eruit zien in 2473, als ‘we’ 900 jaar bestaan? Ik weet het niet, u weet het niet. Wat ik graag doe, is samenwerken voor een betere wereld. Rekening houden met toekomstige generaties. Ik doe dat in het vertrouwen dat het goed komt. Doemdenkers hebben we genoeg, ik bekijk het liever van de positieve kant.