Motie behoud muurschildering Karekiet

Samen met de PvdA heeft D66 afgelopen raadsvergadering een motie ingediend om de muurschildering op de Karekiet sporthal te behouden. D66 riep het college op, samen met de PvdA, om een manier te vinden om deze muurschildering te behouden voor de stad en een plek te vinden waar deze herinnering tot uiting kan komen in het nieuw in te richten Karekietpark.  En om ook, in samenspraak met de buurtbewoners, te onderzoeken of de nieuwe sporthal ook voorzien kan worden van een hedendaagse muurschildering.

LET OP: auteursrechten ontbreken. S.v.p. de auteursrechten invullen voor deze afbeelding before using it.

De muurschildering op de sporthal is van het Chileense kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra, genoemd naar de jonge vrouw die in 1940 omkwam tijdens een betoging in Santiago de Chile, en is in 1979 op de sporthal geschilderd in opdracht van het toenmalige Chili Comité Purmerend.

Veel werk van het kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra in Nederland is sinds de jaren tachtig verloren gegaan. Maar in 2018 is er bij de sloop van een winkelpand op het Osdorpplein in Amsterdam een schildering teruggevonden. De projectontwikkelaar was destijds bereid het zicht op de muurschildering zichtbaar te houden door de plaatsing van een glaswand in het dan nog nieuw te bouwen stadsloket. Dit geeft wel aan hoe bijzonder de muurschilderingen zijn van de Brigada. En hoe bijzonder het dan is dat wij zo´n schildering in Purmerend hebben?

D66 hoopte door middel van het indienen van deze motie dat het college de suggesties ter harte wilde nemen en ervoor wilde zorgen dat het kunstwerk behouden kan blijven. Op welke manier en in welke vorm dan ook. Wethouder Kroese (PvdA) gaf aan dat het college de motie wilde overnemen en wilde gaan kijken hoe het kunstwerk behouden kon worden voor Purmerend en hoe dat het beste gerealiseerd kan worden. Op verzoek van andere partijen uit de raad wordt er ook gekeken hoe de scholen in het Karekietpark hierbij betrokken kunnen worden.