Raad neemt motie D66 aan: vernoem straat of plein naar jarig Amsterdam

Purmerend moet een straat, plein, weg of wijk vernoemen naar Amsterdam. Op die manier kunnen de nauwe banden die veel inwoners van de gemeente hebben met de hoofdstad tot uitdrukking worden gebracht. Het zou een mooi en historisch gebaar zijn richting Amsterdam, dat in 2025 het 750-jarig bestaan van de stad viert. D66 heeft hiervoor in de gemeenteraad van Purmerend een motie ingediend. In de raadsvergadering van 21 december is de motie aangenomen.

De gemeente Purmerend is van oudsher nauw verbonden met Amsterdam. De marktstad kreeg in 1410 stadsrechten, toen de Amsterdamse koopman Willem Eggert leenheer werd van Purmerend. De droogmakerij Beemster, die nu onderdeel is van Purmerend, is onder meer ontstaan vanwege de behoefte aan voedsel in het snel groeiende Amsterdam. Vooral de laatste decennia zijn bovendien veel Amsterdammers verhuisd naar gemeenten rond de hoofdstad, waaronder Purmerend. Dat is te merken aan de Amsterdamse tongval die in Purmerend op straat te horen is, aan de Amsterdamse paaltjes die in veel tuinen te zien zijn en aan de namen van cafés. De Amsterdamse afkomst van veel Purmerenders stond zelfs in de profielschets toen Purmerend in 2022 op zoek was naar een nieuwe burgemeester.

‘Historisch juist’

Naast de historische banden zijn veel huidige inwoners van Purmerend geboren in Amsterdam of hebben zij familie die daar geboren is, zegt fractievoorzitter Mark Intres, de initiatiefnemer van de motie. Ook voor onderwijs en de vele (culturele) voorzieningen weten Purmerenders Amsterdam goed te vinden. Bovendien hebben veel inwoners van Purmerend hun werk in Amsterdam.

Toch is in Purmerend geen enkele straat, plein, weg of wijk naar de hoofdstad vernoemd. In andere gemeenten rond Amsterdam is dat wel zo. ‘Het is historisch juist om ook in Purmerend een straat, plein, weg of wijk naar Amsterdam te vernoemen’, zegt Intres. ‘In onze gemeente wordt volop gebouwd, dus we hebben de gelegenheid. En het is natuurlijk een heel mooi gebaar richting Amsterdam, dat vanaf oktober volgend jaar het 750-jarig bestaan viert. Dat feest zal ook in Purmerend worden gevierd.’

Motie

In de motie, die met Gemeentebelangen Purmerend een mede-indiener had, wordt het college van burgemeester en wethouders opgeroepen om een verzoek voor een vernoeming in te dienen bij de commissie van de gemeente die adviseert over de naamgeving in de openbare ruimte. Na een positief advies kan het college er een besluit over nemen en de vernoeming als gebaar presenteren aan de gemeente Amsterdam voor de viering van het 750-jarig bestaan. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad gaf steun aan de motie.