Felicitaties voor jubilerende vereniging Showdown Purmerend

Sporten is gezond en zorgt voor meer sociale contacten. Dat geldt voor iedereen, en dus ook voor mensen die slechtziend of blind zijn. Een van de sporten die mensen met een visuele beperking kunnen beoefenen, is showdown. Dit is een sport die gelijkenissen heeft met tafeltennis en airhockey.

Purmerend is een van de gemeenten in Nederland met een eigen showdownvereniging. In 2024 bestaat deze vereniging twintig jaar. Reden voor burgemeester Ellen van Selm om persoonlijk felicitaties over te brengen. Ook Mark Intres, fractievoorzitter van D66 Purmerend, was door een lid van de vereniging uitgenodigd.

Showdown

Showdown is een sport die blind of geblinddoekt wordt gespeeld. Het is de bedoeling om op een tafel, die lijkt op een tafeltennistafel met opstaande randen en twee doelen, een rinkelend balletje met een batje in de goal te spelen. De spelers kunnen zich door het gerinkel op het balletje oriënteren.

Hoogste niveau

De Purmerendse vereniging heeft spelers die op het hoogste landelijke niveau spelen. De vereniging heeft in het verleden zelfs een wereldkampioen voortgebracht. Elke week wordt getraind in wijkcentrum De Inval.

Officiële opening toernooi

De viering van het jubileum ging gepaard met een toernooi. Teams uit alle hoeken van het land en zelfs uit België waren aanwezig. Burgemeester Van Selm opende het toernooi officieel. Daarna gaven twee spelers een demonstratie van de sport. Zeer geconcentreerd en op een hoog tempo werd de rinkelende bal in een verder zo stil mogelijke ruimte met grote kracht over de tafel geslagen. ‘Heel indrukwekkend’, vond Mark Intres, die de sport voor het eerst beleefde. ‘Wat een snelheid zit er in dit spel. Mooi om te zien dat spelers een eigen stijl hebben ontwikkeld. Ze proberen elkaar te misleiden door de bal eerst van links naar rechts te bewegen voor ze een schot op doel wagen. De controle over de bal zonder dat je iets kunt zien, moet wel het resultaat zijn van intensieve training.’  

Geslaagd bezoek

Burgemeester Van Selm ging de uitdaging aan om ook een deel van een wedstrijd te spelen. Met een afgeplakte skibril op wist ze zich het spel snel eigen te maken. Een doelpunt maakte ze niet, daar is toch net iets meer training voor nodig. Maar dat maakte het bezoek aan de vereniging er niet minder geslaagd op.