D66 steekt handen uit de mouwen bij landelijke Natuurwerkdag

Dit jaar was de 21e editie van de Natuurwerkdag op vrijdag 5 én zaterdag 6 november, georganiseerd door LandschappenNL samen met de provinciale Landschapsbeheerorganisaties. Het grootste vrijwilligersevenement in het groen. Op meer dan 500 locaties verspreid door het hele land werkten jong en oud in de natuur en dragen zo bij aan een groene leefomgeving. Er deden 14.470 deelnemers mee aan meer dan 520 mooie natuurklussen. D66 stak de handen uit de mouwen bij het moeras in het Purmerbos.

Beeld: D66 Purmerend

Met de aanleg van het Purmerbos is in fase 4, het natuurdeel van het Purmerbos, tegen de Purmerringdijk een deel van het bestaande weiland afgegraven en zijn er een paar waterpartijen in opgenomen. Het bestaande slotenpatroon werd gehandhaafd. Dit was het begin van het ontstaan van het moeras. Het natte gebied heeft zich ontwikkeld van een weidelandschap tot een volwaardig moerasgebied.

Beeld: D66 Purmerend

Het moerasdeel moet worden omgevormd tot een botanisch rijk moerasgebied met veel ruimte voor water. Door een gevarieerd maaibeheer met jong riet en oud staand riet kan er weer een biotoop ontstaan die aantrekkelijk is voor flora, insecten, vele moeras- en watervogels en(kleine) zoogdieren. Vrijwilligers werken elke eerste zondag van de maand in het moeras. Ze baggeren, maaien riet en voeren dit af, houden poelen open, doen snoeiwerkzaamheden en onderhouden het vogelkijkscherm en het insectenhotel.

Beeld: D66 Purmerend

Tijdens de Natuurwerkdag heeft D66 meegeholpen met het gemaaide riet bij elkaar te harken en af te voeren naar de rand van het perceel, het snoeien van het vogelkijkscherm en de gesnoeide takken verwerkt in het scherm om het geheel weer te verstevigen. Het was hard maar leuk werk. En ontzettend nat en modderig, maar dat mocht de pret niet drukken. Er waren ruim 30 vrijwilligers aan het werk en het was een gezellig boel. In de pauzes werden we verwend met koffie, koek, cake, frisdrank, heerlijke soep en rijk belegde broodjes.

Zin om ook te helpen of om een keer een rondleiding door het moeras te krijgen? Het is zeker de moeite waard. Neem dan contact op met de Moeraswerkgroep IVN Waterland. En als je deel wilt nemen aan de Natuurwerkdag 2022, houd dan de landelijke website in de gaten.