D66 niet bij debatavond FNV, want niet alle partijen kregen uitnodiging

D66 is woensdagavond 10 november niet aanwezig bij een debatavond van vakbeweging FNV. De FNV had D66 een uitnodiging gestuurd voor een debat over armoedebestrijding en werk en inkomen, waar D66 graag aan wilde deelnemen. De uitnodiging was gericht aan alle partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Purmerend en Beemster op 22, 23 en 24 november. In de dagen voor het debat werd het D66 echter duidelijk dat de FNV de uitnodiging niet aan alle partijen heeft gestuurd, maar slechts naar een select gezelschap van partijen. 

Beeld: D66 Purmerend

D66 vindt dat principieel onjuist: aan een debat moeten alle partijen kunnen deelnemen, zodat alle standpunten aan bod kunnen komen en een echt open discussie kan worden gevoerd. In een debat waarbij de organisatie bepaalt wie wel en wie niet mogen meedoen, is dat niet goed mogelijk. Navraag van D66 bij de FNV leerde dat zonder medeweten van de genodigden alleen de partijen zijn uitgenodigd die in de coalities van Purmerend en Beemster zijn vertegenwoordigd. 

Niet alleen was dat niet duidelijk voor de partijen die de uitnodiging wél ontvingen, ook is zelfs deze selectie onnauwkeurig gemaakt. Zo is de VVD niet gevraagd voor de debatavond, terwijl deze partij wel deel uitmaakt van de coalitie in Beemster. En Gemeentebelangen Purmerend kreeg wél een uitnodiging, terwijl deze partij niet in een coalitie is vertegenwoordigd. De FNV verklaart deze keuze door de jeugdige leeftijd van de lijsttrekker. Dat criterium is voor D66 onnavolgbaar en bovendien zijn er meer jonge lijsttrekkers van partijen die niet zijn uitgenodigd. 

D66 heeft de FNV vanwege dit selectieve uitnodigingsbeleid laten weten alsnog af te zien van deelname aan de debatavond. De komende dagen neemt D66 wel deel aan debatten die worden uitgezonden door RTV Purmerend.