Samen tegen polarisatie

We staan voor grote opgaven met stikstof, de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. Dit vraagt om leiderschap met visie, om partijen die keuzes durven te maken en denken in oplossingen. Dat gaan wij helder uitleggen. Wij willen constructief samenwerken met andere partijen. Wij zoeken de verbinding actief met partijen en mensen met een andere mening die kunnen komen met ideeën en denken in oplossingen. Niet vanuit stilstand, maar samen vooruit willen.

Verbinden, samenwerken en vertrouwen

De provincie is de verbindende factor bij uitstek. Tussen Brussel, Den Haag en onze mooie gemeenten. Maar ook tussen overheid en inwoners. Vroegtijdige betrokkenheid van inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties bij het beleid van de provincie is onmisbaar. Dat is geen automatische garantie voor herstel van vertrouwen, maar wel een belangrijke stap op weg naar wederzijds begrip.

Het kunstwerk over artikel 1 in de ontvangsthal van het provinciehuis - Beeld: Provincie Groningen

Werk vanuit vertrouwen

Inwoners hebben pas echt iets aan de provinciale overheid als deze vertrouwen uitstraalt. Vertrouwen in de beste bedoelingen die Groningers hebben met hun geliefde dorp of stad. D66 wil dan ook dat de provincie een vertrouwde én betrouwbare overheid wordt. De cijfers wijzen uit dat dit voor veel inwoners nu niet het geval is. Dat moet anders. Vragen moeten daarom adequaat beantwoord worden en vergunningen op tijd verleend. Handelen in de geest van regels en daar vooraf goed over communiceren kan soms waardevoller zijn dan hardnekkig vasthouden aan de letter van de wet. Mochten inwoners of ondernemers zich onverhoopt niet aan een regel houden, dan gaat de provincie eerst in gesprek. Vaak is er slechts sprake van een vergissing die door een goed gesprek de wereld uit geholpen kan worden. Met het recht voor inwoners om zich te vergissen geeft de provincie blijk van vertrouwen.

Geef iedereen een stem

Om participatie écht tot een succes te maken, is het belangrijk een zo breed en divers mogelijke groep inwoners te bereiken. Niet elke manier van benaderen werkt voor elke inwoner. De provincie moet daar oog voor hebben en ruimte bieden voor vernieuwende vormen van participatie. Wij zien daarom mogelijkheden in bijvoorbeeld een burgerberaad. Ook is het belangrijk om helder, transparant en in begrijpelijke taal te communiceren. Inwoners moeten weten waar de provincie mee bezig is en hoe ze daarop kunnen reageren. Wij willen dat daarbij specifiek aandacht wordt besteed aan jongeren. Veel provinciale thema’s zoals wonen, arbeidsmarkt en energietransitie raken immers direct aan hun toekomst. Jongeren moeten daarom actief betrokken worden via bijvoorbeeld een ‘jongerenparlement’. Ook wil D66 een generatietoets invoeren waarmee de langetermijneffecten van provinciaal beleid op huidige en toekomstige generaties worden onderzocht.