Sigrid Kaag

Sigrid Kaag

Sigrid Kaag – Partijleider van D66

Sigrid Kaag is de zevende partijleider van D66. Sinds maart 2021 is zij fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Hieronder maak je verder kennis met haar.

Demissionair minister van Buitenlandse ZakenDemissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking

Sinds mei 2021 is Sigrid Kaag zowel minister van Buitenlandse Zaken als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vanwege het uitvallen van collega-minister Bas van ‘t Wout. Het fractievoorzitterschap neemt Rob Jetten tijdelijk van haar over.

Over Sigrid

Sigrid Kaag is sinds 2017 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Sinds september 2020 is ze partijleider van D66. Onder haar leiding haalde D66 de beste uitslag ooit in maart 2021: met maar liefst 24 zetels en meer dan anderhalf miljoen stemmen werd D66 de tweede partij van Nederland.

Voordat Sigrid Kaag minister werd, was zij diplomaat. Ze was onder andere speciaal gezant voor de Verenigde Naties in Libanon. In 2013 leidde ze de missie in Syrië voor de vernietiging van chemische wapens. Een jaar na haar aanstelling werd de missie succesvol afgerond.

Neem contact op

 1. Stuur een e-mail naar Sigrid
 2. Volg Sigrid op Twitter
 3. Volg Sigrid op Instagram
 4. Connect met Sigrid op LinkedIn
 5. Neem contact op met persvoorlichting en ondersteuners.

“Wie idealen heeft, moet er staan op het moment dat het ertoe doet.”

Speeches

09.05.2021
Europadag

“Het verhaal van Europa is slechts deels verteld. De Unie is bewust in de houdgreep van lidstaten gehouden. En dat terwijl mensen terecht Europese daadkracht verwachten.”

06.03.2021
Internationale Vrouwendag

“Voor alle vrouwen en meisjes die nu luisteren heb ik een speciale boodschap. Laat je niet klein maken. Droom groot. Sta op. Ontdek wie je bent, wat je kan en wat je wilt zijn. Heb lef en grijp je kansen. Hou nooit je mond. Laat je stem klinken. Wij zijn met velen.”

27.02.2021
D66 Congres 113

“We kunnen niet doormodderen in de coronapolitiek, waarin de politicus handelt als manager. Waarbij ideeën nauwelijks meer aan bod komen. Waarin de wat verdere toekomst niet meer op het netvlies staat. Die politieke bijziendheid kunnen we ons niet veroorloven.”

15.02.2021
Campagne kick-off over de natuur- en klimaatcrisis

“Wat mij hoop geeft is het optimisme van jonge mensen die de straat op gaan voor het klimaat. Van grootouders voor het klimaat. Van al die ouders met drukke banen die de tijd en de ruimte vinden om uit te zoeken hoe zij ook iets kunnen doen. Van al die ondernemers die hun toekomst investeren in de nieuwe economie. Het is aan de politiek om te luisteren. Om naast die overweldigende meerderheid van de Nederlanders te gaan staan.”

28.11.2020
D66 Congres 112

“Het is tijd voor een nieuw perspectief voor Nederland. Een land waar menselijke waarden worden gekoesterd: fatsoen, tolerantie en empathie. Een groots Nederland dat respect en gezag verdient in Europa en ver daarbuiten. Na tien jaar is het tijd voor nieuw leiderschap.”

05.09.2020
Eerste speech als partijleider 

“Politiek die probeert te overtuigen vanuit eigen kracht, ook voordat de peilingen voldoende draagvlak laten zien. Politiek die door idealen en argumenten weet te binden. Weet te verbinden.”

01.09.2020
Opening academisch jaar Groningen 

“Onderwijs en wetenschap zijn van groot belang voor onze vrijheid en onze veiligheid. De huidige regering investeert weliswaar fors in onderwijs en onderzoek, het is nog niet genoeg. Naast de forse investeringen die we in onderwijs – in de kansen van ieder kind – willen en zullen doen, gaat als het aan mij ligt straks 3 procent van het nationaal inkomen naar wetenschap en onderzoek. Als we dit belang serieus nemen, moeten we ook serieus geld op tafel leggen.”

05.05.2020
Van Randwijklezing  

“We vieren vandaag 75 jaar vrijheid. Toch komt Jodenhaat, racisme en xenofobie nog steeds voor. Het past bij verantwoordelijk leiderschap om je uit te spreken tegen onverdraagzaamheid, om niet mee te gaan met de schreeuwers.”

09.02.2020
Koningspreek 

“Iedereen wordt vrij, gelijk in waardigheid en met dezelfde rechten geboren. Iedereen heeft het recht op een menselijk bestaan. Iedereen wil behandeld worden zoals men zelf behandeld zou willen worden.”

01.12.2019
Preek van de Leek  

“Het gaat om de verbinding tussen mensen onderling, waarbij het ‘wij’ het meest belangrijk is.”

28.09.2019
Tolerantietoespraak 

“In de 21ste eeuw zijn onze verschillen in achtergrond, seksuele geaardheid of godsdienst er om gevierd te worden. Ze zijn essentieel onderdeel van onze gezamenlijke identiteit.”

“Dat politici die enkel angst ophitsen geen nuance aanbrengen, snap ik. Hoe verdrietig het ook is. Maar dat de nuance soms ook in het midden lijkt verdwenen, baart mij zorgen. Vanuit daar horen we veel te veel dat integratie niet goed gaat.”

30.09.2018
Abel Herzberglezing 

“Wees niet stil, wij zijn met velen.”

Rob Jetten

Rob Jetten

Rob in 66 seconden

Rob Jetten – Foto: Martijn Beekman – D66

Rob Jetten (1987) is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij was van 2018 tot 2021 fractievoorzitter. Op dit moment is hij waarnemend fractievoorzitter.

Sinds mei 2021 is Rob Jetten waarnemend fractievoorzitter van D66. Sigrid Kaag legt het fractievoorzitterschap tijdelijk neer, omdat zij vanwege het uitvallen van collega-minister Bas van ‘t Wout ook tijdelijk minister van Buitenlandse Zaken wordt.

Neem contact op

Fractievoorzitter
Medische ethiek

Vera Bergkamp

Vera Bergkamp

Vera in 66 seconden

Vera Bergkamp – Foto: Martijn Beekman – D66

Vera Bergkamp (1971) is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Ze woont in Amsterdam. Sinds april 2021 is Vera Bergkamp Voorzitter van de Tweede Kamer.

Een grote eer om voorzitter te zijn

Het Kamervoorzitterschap is voor mij niet alleen een grote eer, het voelt ook als een grote verantwoordelijkheid. Maar ik ben er klaar voor. Voordat ik de politiek in ging was ik onder andere voorzitter van het COC en directeur bij de SVB. Sinds ik in 2012 namens jullie Kamerlid mocht worden, heb ik met vrijwel alle partijpolitieke, maar ook partij-overstijgende aspecten van het Kamerwerk ervaring opgedaan. Ik schreef en verdedigde initiatiefwetsvoorstellen, was fractiesecretaris, lid van het Kamerbestuur en lid van de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Neem contact op

“Ik wil en zal een Voorzitter zijn van iedereen en voor iedereen. Onafhankelijk en onpartijdig. Al mijn 149 collega’s zijn me even lief.”

Vera Bergkamp, voorzitter van de Tweede Kamer

Wat deed Vera voordat ze Kamervoorzitter werd?

Het Kamervoorzitterschap is voor mij niet alleen een grote eer, het voelt ook als een grote verantwoordelijkheid. Maar ik ben er klaar voor. Voordat ik de politiek in ging was ik onder andere voorzitter van het COC en directeur bij de SVB. Sinds ik in 2012 namens D66 Kamerlid mocht worden, heb ik met vrijwel alle partijpolitieke, maar ook partij-overstijgende aspecten van het Kamerwerk ervaring opgedaan. Ik schreef en verdedigde initiatiefwetsvoorstellen, was fractiesecretaris, lid van het Kamerbestuur en lid van de parlementaire enquêtecommissie Fyra.

Ik ben trots op wat we als D66’ers samen hebben bereikt. Ik denk aan de partijvisie ‘Familie van Nu’ en ons initiatiefvoorstel om Artikel 1 van de Grondwet inclusiever te maken. Dit zijn resultaten die iedere dag verschil maken in het leven van mensen. En daar doen we het in de politiek voor.

Een andere rol

Samen met de collega’s en alle hardwerkende mensen die ons in de Tweede Kamer ondersteunen, wil ik de positie van de Kamer versterken. Ik zal strijden voor een betere informatiepositie, meer dualisme en een nog professionelere organisatie. De lessen van de parlementaire commissies over de uitvoeringsorganisaties en de toeslagenaffaire moeten ook door de Kamer worden opgepakt. Kiezers vragen erom. Het is aan ons die oproep te beantwoorden. Onze democratie verdient het.

Eén team, één taak

Als Kamervoorzitter sta ik in de schoenen van grote voorgangers. Ik denk aan Wim Deetman, Jeltje van Nieuwenhoven, Gerdi Verbeet en natuurlijk Khadija Arib. Ook op deze plek wil ik Khadija bedanken voor haar goede werk als Voorzitter de afgelopen jaren en de wijze waarop zij een krachtig rolmodel was. 
 
Het belangrijke werk van mijn voorgangers wil ik voortzetten. Maar dat doe je natuurlijk niet alleen. Ik ben een teamspeler. Als voormalig voorzitter van het COC weet ik dat wie niet kan delen ook niet kan vermenigvuldigen. Voor mij staat voorop: één team, één taak.

Ik zie ernaar uit de komende jaren vanuit mijn nieuwe rol bij te dragen aan de grote politieke opgaven die voor ons liggen.

Sigrid Kaag feliciteert Vera Bergkamp na haar verkiezing tot Voorzitter van de Tweede Kamer. – Foto: Tweede Kamer

Jan Paternotte

Jan Paternotte

Jan in 66 seconden

Jan Paternotte – Foto: Martijn Beekman – D66

Jan Paternotte (1984) is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Leiden.

Nederland is één van de meest vrije landen ter wereld, met een lange traditie van vrijheid. Al in de 16e eeuw kwamen politieke denkers, kunstenaars en gelovigen naar Nederland omdat ze hier wél in behoorlijke vrijheid konden schrijven, maken en geloven. Wat mij betreft geeft dat een plicht om ons continu in te zetten voor vrijheid in de wereld. Het vraagt om ver over de dijken heen te kijken en om internationaal samen te werken. Voor vrede, veiligheid én mensenrechten.

Maar het opkomen voor onze vrijheid is steeds minder vanzelfsprekend. In de 20e eeuw werden aanvankelijk steeds meer landen een democratie. Maar inmiddels staat deze onder druk. Ik wil dat we actiever de vrijheid beschermen en hiervoor samenwerken met gelijkgestemde landen. Tegelijkertijd moeten we niet naïef zijn tegenover landen die vrijheid en mensenrechten juist inperken of zelfs op grove wijze schenden.

Vrijheid is niet alleen je mening kunnen uiten en meebepalen door wie je geregeerd wordt. Vrijheid is ook de beste kansen hebben om je te kunnen ontwikkelen. Daarom is onderwijs voor D66 de allerbelangrijkste voorwaarde om iedereen de beste kansen te kunnen bieden. Ik wil werken aan Hoger Onderwijs waarin studenten en onderzoekers kunnen uitblinken. Daarvoor is het nodig dat ze niet continu afgerekend kunnen worden: dus minder selectie, minder bindende studieadviezen, meer persoonlijke begeleiding en meer mogelijkheden om te excelleren.

Investeren in onderzoek is investeren in de toekomst. De coronacrisis heeft laten zien dat de wetenschap ons enige antwoord is op een wereldwijde pandemie, zoals ook gezondheid, klimaat, een bloeiende economie en een open samenleving niet kunnen zonder een sterke wetenschap en wetenschappers die in vrijheid hun onderzoek kunnen vormgeven.

Hiervoor ga ik aan de slag! Als u mee wilt denken of werken: stuur mij een bericht.

Neem contact op

Corona
Hoger Onderwijs
Wetenschap

Sjoerd Sjoerdsma

Sjoerd Sjoerdsma

Sjoerd in 66 seconden

Sjoerd Sjoerdsma – Foto: Martijn Beekman – D66

Sjoerd Sjoerdsma (1981) is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Den Haag.

Neem contact op

 1. Stuur Sjoerd een e-mail
 2. Volg Sjoerd op Twitter
 3. Volg Sjoerd op Instagram
 4. Neem contact op met persvoorlichting en ondersteuners.

Europese Zaken
Buitenlandse Zaken
Artikel 100-procedures
MH17
Initiatiefwet dubbele nationaliteit

Salima Belhaj

Salima Belhaj

Salima in 66 seconden

Salima Belhaj – Foto: Martijn Beekman – D66

Salima Belhaj (1978) is sinds 26 januari 2016 lid van de Tweede Kamer voor D66. Daarvoor was zij 8 jaar lang fractievoorzitter voor D66 in de gemeenteraad van Rotterdam. Waar ze nog steeds woont.

Over Salima Belhaj

Na 20 jaar lidmaatschap van D66, met mijn jarenlange lokale Rotterdamse en nationale politieke ervaring van de afgelopen vijf jaar als lid van de Tweede kamer voor D66, ben ik nu met volle overtuiging weer Tweede Kamerlid.

De afgelopen jaren heb ik mij met name politiek ingezet voor internationaal buitenlands veiligheids- en defensiebeleid voor D66. Dit omdat in mijn optiek vrijheid en democratie, hand in hand gaan met het hebben van vrede en veiligheid. Mede door de enorme geopolitieke ontwikkelingen heb ik dan ook allerminst stil gezeten.

Neem contact op

 1. Stuur Salima een e-mail
 2. Volg Salima op Twitter
 3. Volg Salima op Instagram
 4. Neem contact op met persvoorlichting en ondersteuners.

Defensie
Wapenexport
Integratie
Racisme en discriminatie
Lid parlementaire enquête Uitvoeringsorganisaties

Tjeerd de Groot

Tjeerd de Groot

Tjeerd in 66 seconden

Tjeerd de Groot – Foto: Martijn Beekman – D66

Tjeerd de Groot (1968) is sinds maart 2017 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Haarlem.

Over Tjeerd

Mijn opa had een tuinderij in Heerenveen, die mijn oom Tjeerd overnam. Helaas nekte de oliecrisis de tuin en nadat de bank tot de laatste cent was terugbetaald, woonden mijn oom en tante in een piepklein flatje. Veel boeren en tuinders vergaat het nog net zo: als ze niet groter worden en intensiever, dan biedt het huidige economische model geen toekomst voor hen.

Tijdens mijn studies bestuurskunde en milieukunde drong de sleutelrol van de landbouw tot mij door als het gaat om schoon water, schone lucht en de natuur. Daarom heb ik mij ingezet om onze voedselproductie te verduurzamen: ik schreef een proefschrift over het Europese landbouwbeleid, was politiek adviseur van oud-D66-minister Brinkhorst, diplomaat in Berlijn en directeur van een vereniging voor het zuivelbedrijfsleven.

Op dit moment kan alleen politiek leiderschap de wurgende houdgreep doorbreken waarin de economie de boeren vasthoudt in een systeem dat van dag tot dag ten koste gaat van onze omgeving. Het beste beleid voor schoon water, schone lucht en biodiversiteit is een goed landbouwbeleid.

Daarom zal ik de komende vier jaar iedere dag opstaan om de stappen die op papier zijn gezet richting kringlooplandbouw nu ook uitgevoerd te krijgen.

Neem contact op

Landbouw, Natuur en Visserij
Voedsel
Dierenwelzijn
Water
Scheepvaart

Hanneke van der Werf

Hanneke van der Werf

Hanneke in 66 seconden

Martijn Beekman

Hanneke van der Werf (1984) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. 

Over Hanneke

Toen mijn oma op haar twaalfde in een Overijsselse textielfabriek ging werken, had ze vast niet gedacht dat haar kleindochter nu Tweede Kamerlid zou zijn. Kansen zijn nu veel talrijker dan vroeger, maar de verzuiling van haar tijd lijkt soms wel opnieuw uitgevonden. Ik merk dat we elkaar aan de hand van een snipper informatie in hokjes indelen. Deze polarisatie bestrijd ik, zowel op de vorm als op de inhoud. Niet elk geschil hoeft immers een gevecht te zijn.

Ik ben geboren in Hengelo (Overijssel) en opgegroeid in Rekken (Gelderland). In mijn tienerjaren fietste ik vijf dagen per week door weer en wind de streekgrens tussen de Achterhoek en Twente over naar mijn middelbare school in Haaksbergen. Een prachtige omgeving om op te groeien. Nog steeds kom ik er graag. Na mijn schooltijd en studies geschiedenis en journalistiek in Groningen, verhuisde ik naar Den Haag en ging ik in 2010 aan de slag als medewerker voor D66 in de Tweede Kamer.

In 2014 ging ik zelf de politiek in, als gemeenteraadslid in Den Haag. Ik werd in 2018 opnieuw gekozen, tevens fractievoorzitter en zat in totaal zeven jaar in de gemeenteraad. Dat verveelde nooit, er gebeurde veel in de derde grootste stad van Nederland. In de gemeenteraad zijn voorstellen van mij aangenomen om criminele ondermijning aan te pakken en het ouderschapsverlof uit te breiden als eerste gemeente in Nederland. Een belangrijke stap voor vrouwen en mannen.

Als Tweede Kamerlid wil ik Nederland veiliger maken. Veiligheid is een harde voorwaarde om vrij te zijn. Dat vraagt om handhaving en inzet van ons strafrecht. Om preventie, zodat we misdaad voorkomen als het kan. En ook online moeten we de rechtsstaat tanden geven om nieuwe ontwikkelingen het hoofd te bieden. Daar zet ik mij voor in. Geen vrijheid, zonder veiligheid.

Als kind volgde ik de politiek al op de voet, besprak ik dat met klasgenootjes op de basis- en middelbare school. Ik hield de verkiezingsuitslagen bij en toen ik wat ouder was keek ik ook weleens naar het wekelijkse vragenuurtje. Dat ik nu zelf in de plenaire zaal sta te debatteren, vind ik een eer en een opdracht. Je staat daar om alle Nederlanders te vertegenwoordigen. Daar zet ik mij voor in. Zodat wij in Nederland zonder hokjes en in vrijheid en veiligheid kunnen leven.

Neem contact op

 1. Stuur Hanneke een e-mail
 2. Volg Hanneke op Twitter
 3. Volg Hanneke op Instagram
 4. Neem contact op met persvoorlichting en ondersteuners.

Veiligheid
Terrorisme
Drugs
Prostitutie & Mensenhandel
Asiel & Migratie 

Bekijk onze plannen voor Nederland

Raoul Boucke

Raoul Boucke

Raoul in 66 seconden

Raoul Boucke – Foto: Martijn Beekman – D66

Raoul Boucke (1975) is sinds maart 2021 lid van de Tweede Kamer voor D66. 

Op mijn zeventiende verhuisde ik naar Nederland voor de studie scheikundige technologie aan de TU Delft. Ik groeide op in Moengo en Paramaribo. Suriname kampte toen met een economische en sociale crisis. ‘Kennis is kracht’, zeiden mijn ouders tegen mij. Met dat motto in de oren geknoopt, maakte ik de oversteek naar Nederland. Dat was in 1993.
 
Het was wennen en ook hard werken. Een vreemd land, een andere cultuur. Geen open armen, maar ook geen gesloten deuren. Ik stortte mij op mijn studie en alles wat komt kijken bij een nieuw leven in een nieuw land. Maar de politieke interesse was er al wel. Hans van Mierlo schreef in 1994 geschiedenis door 24 zetels te halen. D66 had direct mijn aandacht. 
 
Na het behalen van mijn diploma in Delft ging ik aan de slag bij het voormalig ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). Een aantal jaar later, in 2007, vertrok ik naar Brussel. Namens Nederland werkte ik daar ruim dertien jaar met veel passie aan een groener Europa. Denk aan een Europees CO2-emissiehandelssysteem, een schoon Europees transportnetwerk en het aanpakken van de zeespiegelstijging.
 
Begin 2020 keerde ik terug naar Nederland om bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te werken aan schonere luchtvaart. Met mijn man woon ik ondertussen in het prachtige Rotterdam. Nederland is mijn thuis en de wereld schoner achterlaten is mijn missie. En, op 17 maart 2021 haalde D66 opnieuw 24 zetels. Wederom historisch. Voor Nederland, omdat D66 voor het eerst de tweede partij van het land is. Voor mij persoonlijk, omdat ik een plekje in de Tweede Kamer heb gekregen te midden van een sterk team.
 
Als Tweede Kamerlid ga ik de komende jaren aan de slag met een ambitieus klimaat- en energiebeleid, mijnbouw en de versterkingsoperatie in Groningen. Mijn opgedane kennis en ervaringen in Nederland en in Europa zet ik daarbij in. Maar ik kan het niet alleen. Ik hoop samen op te kunnen trekken met zoveel mogelijk bewoners, bedrijven, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Digitaal of fysiek, als de coronamaatregelen dat toelaten. Stuur mij vooral een bericht of e-mail. Ik ga graag in gesprek.
 
Tot slot: ik vind het belangrijk dat iedereen in Nederland mee kan doen. Dat er plek is voor ons allemaal. Ongeacht bijvoorbeeld je gender, achtergrond of seksuele voorkeur. Ongeacht of je al generatie op generatie in dit land woont, of zoals ik, pas in 1993 voet op Nederlandse bodem hebt gezet. Ik weet als geen ander hoe het soms voelt om tegen muren op te lopen. Het is tijd dat we barrières ombuigen tot springplanken. Open en inclusief. Daar sta ik voor.

Neem contact op

Klimaat
Energie
Mijnbouw
Versterkingsoperatie Groningen

Bekijk onze plannen voor Nederland

Paul van Meenen

Paul van Meenen

Paul in 66 seconden

Paul van Meenen – Foto: Martijn Beekman – D66

Paul van Meenen (1956) is sinds september 2012 lid van de Tweede Kamer voor D66. Hij woont in Leiden.

Over Paul

Op mijn 18de wilde ik docent worden. Nu ben ik Kamerlid, maar nog steeds docent in hart en nieren. Ik heb 33 jaar in het onderwijs gewerkt als leraar, leidinggevende, rector en bestuurder, in mbo, hbo en voortgezet onderwijs. Ik was 10 jaar fractievoorzitter in Leiden. Gelukkige vader van twee kinderen en opa van een kleinkind.

Onderwijs is de beste manier om iedereen de beste kans op een mooie toekomst te geven. Maar nu nemen de verschillen in kansen tussen kinderen niet af, maar juist toe. Het maakt steeds meer uit waar je bent geboren, wat de opleiding van je ouders is, in welke wijk je woont. Je afkomst mag nooit je toekomst bepalen. Daarom heb ik gewerkt aan onze nieuwe onderwijsvisie. Daarvoor hebben wij gesproken met ouders, leerlingen en leraren in het basis- en voortgezet onderwijs. Dít is de toekomst van het onderwijs. Dít is hoe het onderwijs echt gaat zorgen voor gelijke kansen voor ieder kind.

Ik wil verder bouwen aan ruimte en vertrouwen voor de docent en maatwerk voor de leerling. Met onderwijskwaliteit als speerpunt. Ik strijd voor echte investeringen in het gehele onderwijs.

Neem contact op

Kinderopvang
Primair onderwijs
Voortgezet onderwijs
Middelbaar Beroepsonderwijs
Initiatiefwet Voltooid Leven
Initiatiefwet Vaccinaties Kinderopvang (i.s.m. Rens Raemakers)